Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Chtělo by to nový jména

NoViolet Bulawayo

NoViolet Bulawayo: Chtělo by to nový jména • Autor: Odeon
NoViolet Bulawayo: Chtělo by to nový jména • Autor: Odeon
NoViolet Bulawayo: Chtělo by to nový jména • Autor: Odeon
NoViolet Bulawayo: Chtělo by to nový jména • Autor: Odeon

Chtělo by to nový jména vypráví o těch, kteří toužili po lepším životě, ale zaplatili za to vysokou cenu. Ocitli se na území nikoho; starých jmen se vzdali a s novými nikdy nesrostli. Je to však i román o nás: o tom, co ze zkušeností emigrantů nás zajímá a co nechceme vidět.

Debut spisovatelky NoViolet Bulawayo nás zavádí do slumu zvaného Ráj. Autorčino rodné Zimbabwe po roce 2000 získalo nezávislost, ale zároveň mnoho lidí přišlo o domov. Stalo se to i rodině hlavní hrdinky, desetileté dívky jménem Miláček. Skrze její dětsky nepředpojatý, přitom vědoucí pohled sledujeme bídu, touhu po odjezdu, politické zmatky i návštěvy humanitárních pracovníků, na které se vypočítavě zubí s partou vrstevníků. Afrika se tu mísí s útržky západní politiky i kultury a to vše prorůstá do dětských her. Či do scény, kdy se snaží provést potrat jedenáctileté kamarádce, již znásilnil vlastní dědeček, aby si s nimi zase mohla hrát – a hádají se, jak si rozdělí jména lékařů ze seriálu Pohotovost.

Následuje střih a Miláček se skutečně ocitne v Americe u své tety. O jejím sžívání s novou zemí se ale moc nedozvíme. Z hrdinky se stává jakýsi antikonzumní Adrian Mole, který s ironickou sžíravostí popisuje prázdný život Američanů, jemuž propadají i její krajané. Zároveň cítí čím dál větší stesk po rodné zemi, a občas dokonce používá množné číslo – jako by to byl žalozpěv za všechny imigranty.

Kniha nominovaná na Booker Prize se dočkala chvály za jazykový i pozorovací talent a nejpůsobivější jsou vskutku jednotlivé obrazy. Působí na čtenáře tak sugestivně, že testují jejich toleranci. Někteří recenzenti mají za to, že nám autorka v úvodu předkládá až příliš velký výčet tragédií, které přece známe z titulků. Dalším zase přijde nespravedlivé její hodnocení Ameriky, ostatně sama přece v USA vystudovala univerzitu. Vypadá to, že máme ohledně adeptů na členy západní civilizaci velmi jasno. Čekáme vděk, nikoli připomínky bídy a kritický pohled.

NoViolet Bulawayo: Chtělo by to nový jména
Přeložila Markéta Musilová, Odeon, 224 stran Kniha

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].