Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Pozor na kabinetní justici

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kolega Ondřej Kundra navštívil předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu, aby se s ním mimo jiné bavil o aktuální kauze, kterou řeší nejen zdejší média, ale vůbec širší veřejnost. Jde o možné zneužití tajných služeb Janou Nagyovou-Nečasovou. Mimo jiné se náruživě debatuje o tom, jestli se měly u soudu pouštět odposlechy zachycující rozhovory Nagyové s tehdejším šéfem vlády Petrem Nečasem či jejími podřízenými v kanceláři premiéra.

Josef Baxa k tomuto tématu mimo jiné říká: „Uvědomme si, že v soudních procesech se zpravidla neprojednávají věci veřejné. Tam se projednávají věci týkající se soukromí, života, zdraví, majetkových poměrů a tak dále, a přesto ty procesy probíhají veřejně. Veřejnost procesu je velice silná hodnota a historicky přece bývávalo, že justici se říkalo ,kabinetní‘, čili že se spravedlnost vykonávala za zavřenými dveřmi. A když se něco dělá za zavřenými dveřmi, je mnohem větší riziko, že se to nebude dělat podle pravidel. Veřejné projednávání se vyvinulo právě proto, že ten opak, to znamená neveřejnost řízení, přinášel často hrubé nezákonnosti, hrubá porušení práv jednotlivců.“ Celý rozhovor najdete na str. 38–43.

Z aktuálního čísla bych vám mimo jiné ještě rád doporučil články o tom, proč je tady stále tak málo žen ve vedení firem či institucí (viz str. 17–19). Nebo také profil ředitele nizozemsko-britské firmy Shell Ben van Beurdena, který rozjíždí nový ropný projekt, jenž může mít dalekosáhlé důsledky. Více se dočtete na str. 32–34.

Závěrem ještě jedno upozornění na příští vydání Respektu. V něm totiž mimo jiné najdete vložený časopis Sezona. Stejně jako loni je plný doporučení, jaké zajímavé kulturní akce můžete během léta navštívit. K tomu pak přidáváme profily vybraných hudebníků, filmařů, výtvarníků apod. Před rokem jste nám psali, že když Sezona vyšla těsně před prázdninami, tak už jste si nestihli některé akce naplánovat. Proto ji letos vydáváme už první červnový den. Doufáme, že s obsahem budete spokojeni stejně jako loni.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2015 pod titulkem Editorial: Pozor na kabinetní justici