Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Konečně doma

Adam Rex

Adam Rex: Konečně doma • Autor: Paseka
Adam Rex: Konečně doma • Autor: Paseka
Adam Rex: Konečně doma • Autor: Paseka
Adam Rex: Konečně doma • Autor: Paseka

Přidat do vyprávění popkulturní odkazy dnes už neznamená jen komerční úspěch, ale v případě, že to není pouze účelové, i ceny kritiků.  Touto cestou vede své příběhy i americký ilustrátor a autor dětských knih Adam Rex. V době, kdy je v kinech filmová verze jeho nejúspěšnější knihy Konečně doma, vychází česky i předloha.  Jako marketingový tah je to pochopitelné. Škoda že podle ohlasů se už dlouho nic tak nelišilo a film je mnohem infantilnější.

Hlavní postavou knihy je skoro jedenáctiletá Bakšiš přezdívaná Dýško. Inteligentní a odvážná dívka, jež má dobrý odhad na limity ostatních a je zvědavá na ty své. Nepřímo ji to učí její máma, pokladní, kterou Dýško popisuje se zkušeností diplomata: „Když se mě na ni lidi ptají, říkám, že je moc hezká. Když chtějí vědět, jestli je taky chytrá jako já, odpovím, že je moc hezká.“

Pak ovšem mámu unesou mimozemští Buvové – těsně předtím, než obsadí Zemi. Jeví se jim totiž jako vhodná kandidátka na učitelku lidštiny a jejích dialektů.  Absencí nejbližšího dospělého (otce Dýško nikdy nepoznala) v kombinaci s tíživou skutečností – všichni Američané jsou nuceni přesunout se do jediného státu a své domovy přenechat okupantům – dostává příběh tradiční iniciační rozměr. Dýško ale nefňuká a jedná. Vydává se směr Florida v autě, které sama řídí, s máminou kočkou Čunčou na zadní sedačce. Potkává Buva-psance, který si říká JLo – ano, jako ta zpěvačkoherečka –  a s ním i své největší a nejpodivnější přátelství.

Hlavní zbraní příběhu je humor i napětí vyplývající ze střetu dvou světů a kultur, které se nakonec spojí, aby se navzájem zachránily. Rex si střílí z předsudků vůči menšinám, sebestřednosti celebrit i rádoby komplikovaného světa dospělých. Navíc kniha střídající psaný text, komiks a ilustraci pracuje s těkavostí doby i dětským vnímáním světa. Temnotu sice překrývá mnohdy až příliš samospásný pozitivní přístup. Ale vzhledem k tomu, že kniha míří na čtenáře těsně před pubertou a spíše než děsit ve stylu Harryho Pottera jim chce se životem poradit, dá se to odpustit.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Adam Rex: Konečně doma
Přeložila Veronika Volhejnová, Paseka, 336 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].