Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Spočítej hvězdy

Lois Lowryová

Lois lowryová: Spočítej hvězdy • Autor: Argo
Lois lowryová: Spočítej hvězdy • Autor: Argo
Lois lowryová: Spočítej hvězdy • Autor: Argo
Lois lowryová: Spočítej hvězdy • Autor: Argo

„Jak moc jsi odvážná?“ ptá se strýček Henrik malé Annemarie v knížce Spočítej hvězdy. Annemarie odpoví: „Moc ne.“ Pravděpodobnost, že v roce 1943 v Dánsku okupovaném nacisty bude muset svou odvahu prověřit, však byla vysoká. Už proto, že její rodina se přátelila s Rosenovými, židovskými sousedy, a jejich dcera Ellen byla Annemariinou nejlepší kamarádkou.

Kniha americké spisovatelky Lois Lowryové je napsaná na základě skutečných událostí, kdy se v malém Dánsku semknutém kolem milovaného krále Kristiána X. stala zvláštní věc.  Slušnost obyčejných Dánů zvítězila nad strachem; a nebyli to jednotlivci, díky jejichž odvaze přežilo bezmála 7000 Židů. Sousedé je ukryli, nakrmili a pomohli jim přes moře, do bezpečí ve Švédsku, nacistům doslova před nosem.

Annemarie si nemyslí, že je kdoví jak odvážná, přesto neváhá schovat v pokoji nejlepší kamarádku; neváhá ani tehdy, když musí podniknout jako Karkulka cestu lesem a donést rybáři Henrikovi kokainem a králičí krví napuštěný kapesník určený ke zmatení psů vycvičených na hledání lidí.  Rybáři ukrývali židovské sousedy na svých lodích, kapesníky mávali psům před čenichy a zachránili tak spousty životů.

Lowryová za knihu v roce 1990 získala Newberyho cenu Asociace amerických knihoven za přínos americké dětské literatuře.  Ve svých dílech pro mládež, zejména slavném Dárci, se zabývá zodpovědností jednotlivce, který se musí postavit nesmyslným pravidlům. Jedna z čtenářek se autorky na besedě zeptala: „Proč musíme pořád přemílat tu záležitost s holocaustem? Je to nutné?“ Autorka odpověděla slovy své německé snachy: „O tomhle je třeba vyprávět znovu a znovu.“ A tenhle příběh je důležitý právě proto, že je nahlížený dětskýma očima. Krátké výstižné popisy situací a dialogy, které se nezaplétají do filozofování, jen umocňují dojem naléhavosti. Dojem, že tyhle příběhy musíme poslouchat, dokud se z nich opravdu nepoučíme.

Autorka je spisovatelka.

Lois Lowryová: Spočítej hvězdy
Přeložila Dominika Křesťanová, Argo, 128 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 14/2015 pod titulkem Dar slušnosti