Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: I lež může být cíl

V čase sociálních sítí je matení veřejnosti jednoduché: mezi pár pravdivých informací se přimotají vymyšlené zprávy

20 C odposlechy propaganda reuters RTRPJNP • Autor: Globe Media /  Reuters
20 C odposlechy propaganda reuters RTRPJNP • Autor: Globe Media / Reuters

Pokud vám nic neříká název společnosti American European News, nic se neděje. Horší je, že toto vydavatelství neznají ani v domě v nizozemském Eindhovenu, kde má sídlit. AE News vydává v Česku zpravodajský web Aeronet.cz, který naplňuje i druhý význam slova „zpravodajský“. Jde totiž o web, který u nás cíleně šíří kremelskou propagandu. Když se náš reportér Ondřej Kundra vydal do Nizozemska ověřit své podezření, že jde o falešnou adresu, nemýlil se. Podobné projekty vždy doprovází velice pečlivá konspirace, aby byla kontrola ze strany veřejnosti co nejsložitější.

V čase sociálních sítí je matení veřejnosti poměrně jednoduché. Mezi pár pravdivých informací se přimotají zcela vymyšlené zprávy, které čtenář nemůže ověřit. Velmi často hrají na city, lidskou sounáležitost s oběťmi válečných střetů, takže lidé mají dojem, že tomu musí věřit a sdílet své rozhořčení s dalšími lidmi na sítích.

Pokud se prokáže, že nějaké informace jsou falešné, například že fotografie údajných ukrajinských zvěrstev jsou z naprosto jiných konfliktů, propagandistům to nevadí. Stačí, že vyvolávají chaos a především pochybnosti. Pochybnosti o tom, čemu či komu vlastně věřit. Ideální je, když vzbudí ve čtenářích dojem, že lžou všichni. Nejde o novou taktiku, používala se už třeba při popírání holocaustu. Nezáleží na tom, kolik důkazů je o existenci koncentračních táborů, popírači budou popírat i nadále.

Na politické scéně to nedávno předvedl komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, který si vymyslel, že na Ukrajině bojují vojáci NATO. Nepředložil ani jeden jediný důkaz. Nic. Přesto opakuje tu lež stále dokola, protože i lež může být cíl. Ale zase je dobré vědět, že komunistické heslo „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“ platí i nadále.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2015 pod titulkem Editorial: I lež může být cíl