Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Půjde to i bez dotací

Solární elektrárny na střechách se vyplatí. Stačí, aby úřady přestaly s obstrukcemi.

Střešních instalací přibývá nejen v Arizoně. • Autor: Gigaom
Střešních instalací přibývá nejen v Arizoně. • Autor: Gigaom

Majitelé penzionu Strnadovský mlýn u Sedlčan se před časem rozhodli pro rekonstrukci. Přáli si, aby krásné historické stavení, které kdysi skutečně sloužilo jako mlýn, souznělo s okolní přírodou i v oblasti energií. Už dnes si proto bývalý mlýn vyrábí elektřinu pomocí vodního náhonu a původní Francisovy turbíny a ohřívá vodu v termosolárních panelech.

Majitelé ale přemýšlejí také o klasické malé střešní elektrárně. Nechali si vypracovat studii, podle níž by zhruba deset fotovoltaických panelů, které by ročně vyrobily asi 2300 kWh energie, mohlo fungovat v takzvaném poloostrovním režimu; elektrárna by byla připojena k rozvodné síti, ale energii by z ní čerpala pouze v případě, že je jí potřeba víc, než dokáže sama vyprodukovat. Veškerá energie vyrobená v panelech by se navíc zužitkovala přímo v penzionu, neukládala by se do žádných drahých baterií. Díky tomu by nebylo nutné se zabývat složitým papírováním a řešit připojení panelů k síti.

Solární elektrárny se vyplatí již dnes a ve světě probíhá technologická revoluce, která jim dále proráží cestu. Možná z nich brzy udělá nejpřirozenější řešení energetických potřeb mnoha domácností. Poloostrovní režim se přitom jeví jako slibná volba a starodávný mlýn by se tak paradoxně mohl stát zvěstovatelem budoucích trendů.

Návratnost za sedm let

Solární fotovoltaické panely patří na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].