Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Z kampaně se nám někam vytratil vkus

Jaké naděje dává Praze volební kampaň: Petr Honzejk, Jan Lipold, Jindřich Šídlo, Marek Švehla, Erik Tabery

Volební kampaň 2014 • Autor: Respekt
Volební kampaň 2014 • Autor: Respekt

Vyvolává ve vás kampaň před komunálními volbami naději, nebo spíš obavu z toho, jak bude v příštích čtyřech letech řízená Praha?

Jindřich Šídlo: Ani jedno. A varuju každého, kdo by z kampaně chtěl něco extra vážného vyvozovat.

Erik Tabery: Já bych vyvodil extra závěr, že se nám někam vytratil vkus. Tohle je totiž mimořádně nepovedená kampaň.

Jindřich Šídlo: A je fakt o tolik horší než ty jiné?

Erik Tabery: Jindřichu, tvou otázku jsem samozřejmě čekal, takže zcela přesně o 123 procent.

Jan Lipold: Tak je to například první pražská kampaň, kde někdo nastolil témata jako „ebola“. Vytratila se soudnost, ale to je vlastně součást vkusu.

Jindřich Šídlo: Já si jen vzpomněl na dokonale profesionální vkusnou kampaň Pavla Béma z roku 2006, kterou voliči v očekávání deseti nových stanic metra za čtyři roky odměnili 54 procenty hlasů.

Erik Tabery: Jasně, ale řeč nebyla o pravdivosti kampaně, nýbrž o stylu. Proto z toho nedělám závěr pro budoucnost Prahy. Ty závěry se ostatně dělají těžko, když ANO, které vede v průzkumech, nemá program. Nebo jakýsi Restart slibuje úklid, ale už nic moc navíc. Atd.

Jindřich Šídlo: Mimochodem, tuší někdo, co je Restart?

Petr Honzejk: Něco jako Reset.

Jan Lipold: Kvalitní koalice.

Erik Tabery: Myslím, že to nikdo nejen netuší, ale ani neví.

Jindřich Šídlo: Na to tedy zjevně mají dost peněz.

Jan Lipold: O penězích v této kampani – alespoň v Praze – netuší nikdo už vůbec nic. I proto je tak pokleslá.

Petr Honzejk: Je to takový guláš, že si až pohrávám s myšlenkou, jestli není tentokrát nejzodpovědnějším občanským přístupem nevolit…

Jindřich Šídlo: Ale já myslím, že se vlastně letos i přes tu kampaň dá docela slušně vybrat.

Petr Honzejk: Z těch 31 stran jsou některé i čitelné. To je pravda.

Erik Tabery: Souhlasím, ten výběr je slušný. Pokud jde o magistrát (i v řadě jiných velkých měst), tak ano, nabídka do Senátu je až na pár obvodů naopak velmi slabá.

Petr Honzejk: Jaké strany považujete v Praze za čitelné? V tom smyslu, že nebudou provádět obvyklou místní byznys politiku nebo aspoň bude obtížné je do ní zatáhnout?

Marek Švehla: Já (naivně) považuji Hudečka nebo Svobodu za čitelné. O zbytku jejich partají to netvrdím. Hudeček – trochu arogantní, chaotický, ale moderně uvažující manažer města, který se zhlédl v dobrých příkladech na Západě. Svoboda – staromódní chlapík bez vyhraněných názorů, který nekrade a chce, aby město tak nějak dobře fungovalo. Bohužel do toho dobrého fungování se nevejdou třeba cyklisti. Zelení jsou taky čitelní, jejich plány se kryjí s názory různých zelených spolků, které krmí naše e-mailové schránky. I když za jejich lídra Štěpánka bych ruku do ohně nedal. Zbytek nevím.

Petr Honzejk: Vidím to podobně. Z druhé strany jsou pro mě čitelné spolky typu Zoufalíkovců na Praze 10, což je parta těch, kdo vystoupili z ODS dřív, než je stihli vyloučit. Tím čitelnost hasne. U některých dalších jsem si jistý jen tím, že mají docela dost peněz…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].