Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Podílel jsem se na tom

Jak se v Česku vládne: Zemanova ruská dovolená a pokrok v Rittigově kauze

Přátelé Jakunin a Putin • Autor: Profimedia.cz
Přátelé Jakunin a Putin • Autor: Profimedia.cz

V tomto čísle najdete mimo jiné dva články, které jsou důležitým příspěvkem do debaty, jak se v Česku vládne. Kolegové Jana Klímová a Ondřej Kundra píší o cestě prezidenta Miloše Zemana na konferenci Dialog civilizací, kterou organizoval jeden z nejbližších přátel prezidenta Putina Vladimir Jakunin.

Zatímco Američané jej zařadili mezi představitele Kremlu, na které se vztahují sankce, česká hlava státu s ním tráví dovolenou (kterou si nechává hradit) a pronáší na jeho pozvání zásadní projev, že je třeba protiruské sankce zrušit. Aktivita Miloše Zemana sice v Česku nevzbudila větší rozruch, ale zájem projevila zahraniční média a politici, což se mu často nestává.

„Je šokující, že to prezident Zeman udělal. Jakunin je ústřední postava v kremelské elitě. Ale i kdyby byl pouze železniční miliardář s minulostí člověka z KGB, nebylo by vhodné pro hlavu českého státu účastnit se jeho akcí. Nyní, když je na sankčním listu, je to ostudná chyba,“ komentuje to pro Respekt například editor The Economist Edward Lucas. Více se dozvíte v článku Zemana platí Rusové (Respekt 41/2014).

01 obalka velka 1 • Autor: Respekt
01 obalka velka 1 • Autor: Respekt

Jana Klímová je pak autorkou i článku o aktivitách Iva Rittiga, které vyšetřuje tuzemská policie. Vyšetřovatelům se podařilo získat klíčového svědka. Jaroslav Kubiska měl totiž na starosti nikoli podvojné, ale podvodné účetnictví. „Podílel jsem se na zastírání pravého původu peněz týkajících se transakcí mezi společností Cokeville Assets a panem Ivem Rittigem. Podílel jsem se na tom dlouhodobě. Nejednalo se o nahodilou transakci, ale dlouhodobě jsem prováděl převody z účtu společnosti Cokeville na účty Iva Rittiga,“ řekl Kubiska vyšetřovatelům a v aktuálním Respektu najdete článek s exkluzivními informacemi k případu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2014 pod titulkem Editorial: Podílel jsem se na tom