Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Mládkovo tajemství

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Když Miloš Zeman vyjmenovával své připomínky k adeptům do vlády Bohuslava Sobotky, mohl v té záplavě nesmyslů (třeba požadavek na články v impaktovaných časopisech) zapadnout jeden důležitý a věcný postřeh. Mezi potenciálními ministry je i člověk, který nezískal bezpečnostní prověrku. Řeč je o Janu Mládkovi, jenž se má stát ministrem průmyslu.

Ačkoli se tento fakt snažili Mládek se Sobotkou bagatelizovat, zas tak malý problém to není. Veřejnost by měla vědět, jestli je někdo z členů vlády možným bezpečnostním rizikem, či nikoli. Je jasné, že je to pro Mládka trochu choulostivé téma, ale když už se jednou rozhodl být politikem, nic s tím nenadělá. Kolegové Jana Klímová a Ondřej Kundra se proto vydali zjistit, jak to s tou prověrkou – a Mládkem vůbec – vlastně je. Výsledek jejich práce rozhodně nepostrádá zajímavost a najdete ho na str. 19–21.

Do českých kin míří film Martina Scorseseho Vlk z Wall Street, který, jak už název napovídá, zachycuje divoký pracovní i životní styl některých lidí z nejznámější finanční ulice na světě. Kamil Fila o snímku píše na str. 58–60, ale tím toto téma na stránkách Respektu nekončí. Uvedení filmu nás přivedlo k myšlence napsat o tom, jak se vede finančníkům, kteří stáli u zrodu velké finanční krize v roce 2008. Více se dozvíte v článku Martina M. Šimečky na str. 24–26.

V tomto čísle také rozjíždíme seriál Adama Gebriana o české architektuře. Pro každé vydání připraví profil jedné stavby, která ho zaujala a na níž se dají ukázat trendy zdejšího stavitelství. Dnes píše o budově Krkonošského centra environmentálního vzdělávání. Viz str. 62–63.

A na závěr informace z Respektu. Jak jste si už možná všimli, udělali jsme na obálce i uvnitř časopisu několik drobných grafických změn. Věříme, že se vám budou líbit.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2014 pod titulkem Editorial: Mládkovo tajemství