Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Fenomén technologie

Roboti ve vinotéce

Martin Kontra • Autor: Jiří Královec
Martin Kontra • Autor: Jiří Královec

Milovníci vína se jistě shodnou na tom, že jednou z věcí, která je k jejich vášni spolehlivě přitahuje, je kouzlo lidského faktoru. Víno – a to lepší víno především – je světem, v němž se přísahá na vytříbený osobní vkus, zkušenosti, ruční práci, selský rozum a tradici. A samozřejmě na jméno vinařství, jehož šéf má mít zdroje svého nejlepšího zboží vždy osobně pod kontrolou. Nejmodernější počítači řízené stroje a přísně vědecký přístup jako by do této tisíce let staré lidské dovednosti nepatřily. Vinaři se obvykle technikou nechlubí a ani jejich publikum nevypadá, že by ho nějak zvlášť zajímala. Přesto je tady a v posledních letech jsme svědky velmi zajímavého obratu. Zatímco dříve technika pomáhala především zvyšovat kvalitu nejlacinějších vín, dnes s ní ti nejlepší vinaři začínají pracovat i na druhém konci spektra. Věda a sofistikované technologie prostě slouží k tomu, aby špičková vína byla ještě oslnivější.

V dalším vydání technologického Fenoménu, v němž opět přinášíme především texty z týdeníku The Economist, najdete například informace o novinkách na trhu s elektromobily, plánech na bezpečnější jaderné elektrárny fungující uprostřed oceánu, lodích, které jsou schopny plout bez kapitána, telefonech, které myslí za vás, nebo profil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].