Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Sto dní Sobotkovy vlády: Je lepší, nebo horší než Nečasova?

Přestřelka v newsroomu: Robert Břešťan, Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Marek Švehla, Erik Tabery

Ticho před bouří • Autor: Milan Jaroš
Ticho před bouří • Autor: Milan Jaroš
Máme plán • Autor: Matěj Stránský
Máme plán • Autor: Matěj Stránský

Ondřej Kundra: Sobotkova vláda zatím nemá žádný korupční skandál. První korupční aféra Nečasovy vlády – aféra Drobil – přišla ale „až“ po 150 dnech vládnutí. Ministr Drobil odstoupil v řádu dní. Teprve uvidíme, zda premiér Sobotka dokáže své řady čistit podobně rychle.

Petr Honzejk: Jak to hodnotit? Krom několika anekdot (Zaorálek v Číně, Chládek na ministerstvu školství, Válková a protektorát) si nic moc nevybavuji. Možná je to příznačné, ale zda je to dobré, nebo špatné, fakt nevím.

Marek Švehla: Máme vládu, o které si nic nemyslíme. Ani nevíme, podle čeho ji hodnotit. To zní podezřele.

Ondřej Kundra: Zatím si po třech měsících vedou ve srovnání s Nečasem tak nějak nastejno. On v té době také neměl schválené důležité zákony. Sobotka též – o státní službě, o státním zastupitelství. Až když je prosadí a v jaké podobě, půjde je poměřovat. Sobotka má ale jedno malé plus už teď. Dělá vstřícnější evropskou politiku. Jakkoli se jeho ministr Mládek chová jako Putinův emisar v českém kabinetu.

Marek Švehla: Sobotka vyvolává dojem, že bude zřejmě patřit k nejméně výrazným premiérům. To ale může mít i výhody. Ušetří nás projevů svého testosteronu a nebude hrotit spory v koalici, které se zatím zdají menší než minule.

Marek Švehla: A kromě skandálního slibu nekritizovat Čínu za Tibet mě nenapadá nějaký skutečný problém. Třeba moje oblíbené ministerstvo životního prostředí se chová velmi dobře.

Ondřej Kundra: Ony ty spory po třech měsících nebyly velké ani u Nečasovy koalice. Klid u „Sobotků“ můžou brzy vystřídat pěkné třenice. Hodně bude záležet na výsledku letošních trojích voleb. Jestli ANO opakovaně vyhraje, vzroste mu apetit a výbojnost uvnitř vlády.

Erik Tabery: Sobotkova vláda má několik výhod: 1. Události na Ukrajině poutají nemalou pozornost médií i veřejnosti. 2. Češi jsou unavení z politiky, takže pokud se zrovna vláda nepere, věnují jí malou pozornost. 3. Mám dojem, že jde o nejméně kontrolovanou vládu v historii. Odbory si „koupila“ sociální demokracie. Nemalou část médií (hlavně ta, která se věnují politice) si koupil Babiš. A i my ostatní máme velký dluh v referování o tom, co vlastně vláda dělá. 4. Jsem přesvědčený, že toto „ticho“ se změní v o to větší „rámus“, až vláda udělá nějakou chybu. Podobně jako byl klid kolem Nečase, ale pak ta aféra (zneužití vojenské rozvědky) o to víc zazněla.

Robert Břešťan: Lepší, horší, zdá se, že hodnotíme hlavně umělecký dojem… Z tohoto hlediska se premiér nejmenuje Sobotka, ale Babiš.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2014 pod titulkem Sto dní Sobotkovy vlády: Je lepší, nebo horší než Nečasova?