Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Zůstávám romantikem

Respekt 19/2014

Nakladatelství Argo i Milana Gelnara si vážím jako jednoho z hybatelů českého literárního provozu, rozhovor s ním ale volá nejméně na třech místech po upřesnění.

V odpovědi na otázku „Kdo vlastně slízne největší podíl z prodeje jedné knihy?“ úplně chybí jakákoli zmínka o autorovi. Gelnar zmiňuje distributora, knihkupce a nakladatele, který obsluhuje výrobní náklady a obecně „honoráře“. Co se týče honorářů přímo autorů, dostávají v Čechách ti zavedení kolem deseti, maximálně patnácti procent z prodejní ceny knihy. Tedy zhruba tolik, kolik, jak vyplývá z Gelnarovy odpovědi, má z knihy nakladatel. Zatímco ale nakladatel vydá obvykle nejméně knihu měsíčně a často i několik desítek ročně, pro autora je honorář za knihu jediným finančním ohodnocením často i mnohaleté práce.

Mlžení ohledně financí se týká i druhá připomínka. Gelnar tvrdí, že jediné, čím se náklady na vydání elektronické knihy liší od klasické knihy, je „cena papíru“. Není to pravda. Je to cena papíru plus tiskárny, která text připraví pro tisk a papír potiskne. A to je již podstatná úspora nákladů. Gelnar rozdíl v ceně nákladů na elektronické a tištěné knihy bagatelizuje podle mého proto, že ze zkušenosti vím, že ačkoli jsou náklady na elektronickou knihu nepoměrně nižší než na tištěnou, nakladatelé se zdráhají dát autorovi výrazněji více, než kolik má z ceny papírové knihy.

Do třetice mě zaujalo Gelnarovo srovnání hudebníků na turné a spisovatelů provozujících autorská čtení. Říká: „Hudebníci se mohou uživit koncerty, všichni spisovatelé však nemohou dělat čtecí turné, aby se uživili.“ Nejde o to, že je nemohou dělat „všichni “, ale neuživí ani ty, kteří je reálně dělají. Autorská čtení jsou v Česku placená tak, že i kdybyste je dělali třikrát týdně, tak z nich jednoduše nemůžete vyžít.

Petra Hůlová, spisovatelka

Upřesnění

V rozhovoru s Milanem Gelnarem jsme se dopustili přílišné zkratky, když jsme uvedli, že DPH na knihy byla navýšena z 5 na 15 procent. Přesněji mělo být uvedeno, že DPH na knihy vzrostla v roce 2012 nejprve z 10 na 14 procent a následující rok ze 14 na 15 procent.

Za nepřesnost se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].