Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Proč za to platit

Co všechno by mělo být dostupné bez placení?

Co má být zadarmo? • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Co má být zadarmo? • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Co by mělo být zdarma? Otázka, na kterou člověk narazí nejen v politických debatách. Třeba na webu na toto téma vzniklo několik táhnoucích se diskusí, a pokud probíhají v angličtině, jsou navíc okořeněné národními odlišnostmi. Někdo by si přál vodu zdarma v restauraci, ostatní mu píší, že u nich se už za ni neplatí. Často se debatuje o veřejných toaletách a limitech (těžko publikovatelných) takových zařízení, když jsou zdarma. Diskuse – nejen v Česku – vyvolávají i bankovní poplatky všeho druhu či připojení k internetu. Zajímavá debata se vedla také o tom, jestli by neměly být zdarma pohřby. Kdosi však ironicky namítl, že když to bude zadarmo, budou lidé umírat častěji.

Návštěvník muzeí ve Washingtonu, D.C., je velmi mile překvapen, když zjistí, že po něm nikdo nechce ani dolar. Podobný zážitek přinese návštěva muzeí v řadě západních zemí. Dalo by se předpokládat, že budou v horším stavu, protože obecná poučka říká, že toho, co je zdarma, si veřejnost neváží. Nebo že budou hůře vybavená, protože jim budou chybět příjmy za prodané vstupenky. Opak je ale pravdou. Nejnovější technologie jsou tu návštěvníkům k dispozici a často je u nich cedulka: Prosíme, dotýkejte se nás. Což je parafráze na tradiční muzea, kde jsou časté vykřičníky: Nesahat.

Debaty o tom, co by mělo či mohlo být zadarmo, mohou mít stejný význam jako debaty o tom, na co uvalit vyšší spotřební daně. Jinými slovy, pokud víme, že něco není prospěšné (například kouření), a proto to hodně zdaníme, nepochybně naopak víme také, co by lidem pomohlo. Třeba pohyb schází většině populace, proč tedy neusnadnit přístup ke sportu? Tady je nutné dodat, že „zdarma“ není téměř nic. Stát, města, veřejné instituce pracují s daněmi, které platíme, takže i ono „for free“ hradíme ze svých kapes. Tím spíše bychom se měli účastnit rozhodování o tom, co by mělo být gratis.

titulka ipad • Autor: Respekt
titulka ipad • Autor: Respekt

Článek na toto téma najdete v úvodu rubriky Fokus. Jednu otázku z obálky ale mohu zodpovědět už nyní: letenku na Havaj vám nezaplatí nikdo. Tedy pokud něco nechystá Radek „zdarma“ John. Budeme moc rádi, pokud nám na sociálních sítích nebo na adresu [email protected] napíšete, co by mělo být zdarma podle vás.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2014 pod titulkem Editorial: Proč za to platit