Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Má ČSSD po bitvě ve vedení doporučit Sobotku prezidentovi jako premiéra?

Přestřelka v newsroomu: Robert Břešťan, Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Marek Švehla, Erik Tabery

Malé zázraky se dějí • Autor: Matěj Stránský
Malé zázraky se dějí • Autor: Matěj Stránský

Ondřej Kundra: Ano. Ale jedině nějakým přesvědčivým mandátem. Jestli Sobotka vzejde z duelu s Haškem s nějakým „hubeným“ vítězstvím, vůči Zemanovi ho to dopředu oslabuje.

Robert Břešťan: Myslím, že tak otázka nezní. Protože nebýt té zpackané vzpoury, tak by Sobotka pravděpodobně o pozici předsedy (a kandidáta na premiéra) přišel.

Robert Břešťan: Teď je ze Sobotky hrdina jaksi omylem. Nejdřív si to zkrátka v ČSSD musí přebrat sami. A třeba z toho vzejde někdo třetí.

Marek Švehla: Socialisti teď nepotřebují srovnat poměry ve vedení své strany. Potřebují udržet jednotu mezi svými poslanci. To je hlavní úkol, protože pokud se rozštěpí jejich klub, vláda zřejmě nevznikne. A jde o to, jestli by neměli jít cestou kompromisu a navrhnout na premiéra někoho třetího.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Erik Tabery: Myslím, že někdo třetí by byla chyba. Kdo to bude? A jak bude čitelný? Kdo zaručí, že byť je kompromisní kandidát, tak se za chvíli nevyklube jako stoupenec toho či onoho? ČSSD musí odmítnout, nebo akceptovat svého předsedu a jasně ho podpořit. Když to neudělají, je konec. A vůbec tu nejde o přednosti či slabosti Sobotky.

Petr Honzejk: Pro mě je otázka, co udělá Zeman. SPOZ v háji, Hašek tamtéž… Zbývá protahovat a komplikovat jednání a udržet svou vládu u moci co nejdéle. A spoléhat, že se strany nakonec nedohodnou a bude opět nahoře, jako řešitel „krizové situace“, kterou sám vytvořil.

Robert Břešťan: Nečekám, že to bude někdo třetí, myslím, že z toho vyjde jako vítěz Sobotka, i když ano, podstatné je, jak se nakonec zachová Zeman. Ale jinak – strana, která není schopná mít v záloze někoho, kdo může v případě nouze stranu převzít, dopadne tak, jak teď dopadá ODS (kde se ani stranické dvojky nehodily na číslo jedna – Vodrážka i Kuba).

Ondřej Kundra: Ještě důležitější než to, co udělá Zeman, je odpověď na otázku, proč to celé dělá. Zeman dlouhodobě vytváří chaos, naposledy pokusem o rozbití ČSSD. Že by se mstil jen Sobotkovi za deset let starou prezidentskou volbu, v níž ho Sobotka nevolil, mně přijde málo. Zeman musí sledovat něco víc.

brestan • Autor: Respekt
brestan • Autor: Respekt

Robert Břešťan: Někdy může být cílem i chaos sám, posilující jeho roli a moc. Nicméně jeho afinita k Rusku je zjevná a ruské ekonomické zájmy u nás také; a že to jsou velké zájmy…

Petr Honzejk: Cílem moci je moc, milý Winstone!

Marek Švehla: Český problém se posunul dál od toho známého – jak sestavit většinu. Najednou většiny máme, nikdo ale vládnout nechce. Pokud se socialisti nesjednotí, bude tahle neochota potvrzená. Nikdy totiž vládnutí nestálo na jedné straně jako teď na ČSSD. To je velká změna oproti minulosti. Proto by měl mít Sobotka připravené i náhradní řešení, které vytáhne, pokud nebude podpora jeho osoby mezi poslanci aspoň 90 procent.

Ondřej Kundra: Zeman je nemocný člověk, musí se neustále hodně přemáhat, aby znovu a znovu rozbíjel. A moc už stejně má. Čili zřejmě chce něco dalšího. Podle mě je částečně manipulovaný okolím kvůli jejich byznysu. Souhlasím s ruskými afinitami, a pak? Pak možná ještě něco, co zatím nevidíme.

Robert Břešťan: Lidovci a ANO řekli, že společná cesta do vlády je možná varianta, takže bych neříkal, že nikdo vládnout nechce. Jen strana, která by to měla celé zastřešit z titulu smutného vítěze voleb, se ze samé „radosti“ z vítězství vnitřně rozložila. Z čehož také plyne, že vyvozovat legitimitu podle procent podpory je nesmysl. V březnu 2013 v Ostravě Sobotka dostal 84 procent hlasů… 

Marek Švehla: Nejde o vyvozování legitimity, ale stabilitu vlády. A ta se bude počítat na procenta, přesněji řečeno na hlasy. 

Ondřej Kundra: A jsme zase zpátky u Sobotkova poslaneckého klubu, v němž nemá většinu. Pokud ji nebude mít delší dobu, vláda fungovat nebude. Lepší než předčasné volby by pak skutečně byl pokus najít někoho třetího – sjednotitele. Třeba někdo takový mezitím do ČSSD vstoupí. 

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Marek Švehla: Přes to, co jsem psal, si myslím, že Sobotka by měl trvat na tom, že on má být premiér. Kvůli vzniku vlády – Babiš i Bělobrádek ho znají, zřejmě mu věří. A kvůli Zemanovi – aby byla záruka, že Zeman nebude vládu ovládat. Jen musí přesvědčit i haškovce v parlamentu. Může jim nabídnout funkce, že jo.

Robert Břešťan: A jsme zase u toho. Asi to bude Sobotka. Ale přijde vám normální, že politická strana s asi 23 000 členy nemá žádnou uvěřitelnou zálohu, autoritu, nebo jak to nazvat. Někoho, kdo by byl třetím za Sobotkou a Haškem a byl přijatelný zároveň pro všechny?

Petr Honzejk: A sorry, proč by nás to vlastně mělo zajímat – kromě vlivu Zemana? Dokáže někdo z vás říci jediný programový, ideový rozdíl mezi Sobotkou, Haškem a jakýmkoli jiným sociálním demokratem? A je Sobotka silnější osobnost než deset dalších sociálních demokratů? Odpověď je dvakrát ne. 

Robert Břešťan: Protože jde o předsedu vlády.

Marek Švehla: No jasně, Sobotka je předsedou z nouze. Je konformista, při jeho projevech upadám do apatie, do poslední chvíle nám sliboval tichou koalici s komunisty a jeho hlavní program je nezadat si s Kalouskem. Hašek je pragmatik. Rozdíl je vztah k zákeřnému, pomstychtivému, nevypočitatelnému prezidentovi, a bohužel ten všechno přebíjí.

Ondřej Kundra: Sobotka se teď zároveň proměnil, má víc energie, jako by získal charisma, vnitřně se zklidnil. Není vyloučené, že může dorůst do dobrého premiéra. 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Petr Honzejk: Prostě dokud nebude v ČSSD (a v jiných demokratických stranách) to, čemu se říká leadership, bude to s parlamentní demokracií nahnuté.

Robert Břešťan: Ještě pár utajovaných schůzek v Lánech nebo v kuřárně v Motole a doroste nám.

Marek Švehla: Co je v kuřárně v Motole? Tam teď Zeman bude bydlet?

Robert Břešťan: Podle toho, jak často bude v noci bourat do zdi.

Marek Švehla: Pamatuju si, jak si moje německá kamarádka v devadesátých letech stěžovala, že v politice nezažila nic jiného než Kohla. Docela příjemná starost viděno skrz „českého Kohla“ neboli dvojblok Klaus–Zeman.

Ondřej Kundra: Zeman v Motole také být nemusí, nikde jsme neviděli záběry. Prostě se potřeboval ztratit.

Marek Švehla: Mimochodem chápe někdo, proč Hašek tolik tlačil na pilu? Hubené vítězství, nejistá vláda… Premiérství bude fuška. To byl fakt tolik pod vlivem pana kuřáka? 

kundra 300 • Autor: Respekt
kundra 300 • Autor: Respekt

Ondřej Kundra: Zřejmě měl informace, že když sundá Sobotku, Zemanovi lidé mu pomůžou dohodnout se s Babišem, s nímž nemá dvakrát ideální vztah. A že to dohodnou rychle. No, a pak prezident mohl říct – když ho nesejmeš, zapomeň, že bych tě kdy jmenoval. 

Robert Břešťan: Navrhuji Haškovi otevřít lebku a nahlédnout dovnitř. Mohlo by to udělat lékařské konzilium pod vedením ministra Holcáta.

Marek Švehla: Dobrý nápad.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2013 pod titulkem Má ČSSD po bitvě ve vedení doporučit Sobotku prezidentovi jako premiéra?