Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Potřebuje česká politika Miroslava Kalouska?

Přestřelka v newsroomu: Marek Švehla, Jiří Leschtina, Jindřich Šídlo, Petr Honzejk, Petr Kamberský

Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš
Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš

Marek Švehla: Kalousek je dnes jednoznačně lídr pravice, takže ano. Otázka ale je, co to o ní vypovídá.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Petr Kamberský: Jistě. Stejně jako každého jiného politika. Takže vůbec. A zásadně nesouhlasím s tím, že je jednoznačně lídr pravice. Není. Je po Klausovi a Zemanovi jednoznačně nejschopnější politik – ale lídr pravice? Jaké má vize, charisma, myšlenky?

Jiří Leschtina: Kalousek se pro vývoj na pravici ukazuje být stejným neštěstím, jako byl Václav Klaus. Stal se po něm druhým symbolem jejího úpadku (myslím, že oprávněně) a teď ji stahuje ke dnu tím, že vůbec kandiduje a činí tak TOP 09 pro podstatnou část liberálů nevolitelnou. Bez něj by topka byla dost solidní alternativou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jindřich Šídlo: No tak minule tuhle „nevolitelnou“ stranu, kterou vymyslel a každý to věděl, volilo 16 a půl procenta lidí. Tak snadno bych tou „podstatnou částí liberálů“ neházel.

Petr Honzejk: Česká politika zoufale potřebuje osobnosti, ať už to znamená cokoli, aby vůbec zůstala politikou. Takže ano, Kalouska potřebuje. I když by jistě bylo lépe, kdyby ho nepotřebovala.

Jindřich Šídlo: Mám fakt dojem, že to rozhodují hlavně voliči.

Jiří Leschtina: Jindřichu, ale od té doby se leccos událo. Drábkova sociální politika, přetažené škrty, jeho hysterické a opakující se útoky na policii a státní zástupce, některé jeho osobní průšvihy, které se nutně staly veřejnými. Takže s minulou podporou z roku 2010 bych příliš nepočítal.

Jindřich Šídlo: Já taky netvrdím, že dostanou stejně. Nicméně tyhle „hříchy“ můžeš přičíst ledaskomu, zejména ty osobní. Fiskální politika nemá co do činění s otázkou, jestli ho česká politika „potřebuje“. „Útoky“ na policii a státní zástupce nejsou nic moc pěkného, ovšem zatím jen mluví, pokud vím. To jiní sekáči konali. A čím dál víc jsem si jist, že ostražitost před naší čackou policií a částí státních zástupců, co si chodí pro požehnání na Hrad, je zcela namístě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Petr Honzejk: Takže česká politika podle tebe potřebuje Kalouska, aby se uchránila před policií? (Je to samozřejmě od mě demagogický výkřik, ale někdo by to třeba tak mohl pochopit.)

Jindřich Šídlo: Ano, to je čirá demagogie, na kterou nemám potřebu reagovat.

Petr Honzejk: Škoda, mohli bychom se třeba konečně dostat k tomu, proč ho vlastně politika potřebuje.

Jindřich Šídlo: Myslím, že jsem řekl, že si to obvykle rozhodnou voliči.

Petr Honzejk: Od těch se důvody většinou nedozvíme. Takže debata skončila, chápu to správně?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jiří Leschtina: Přemýšlím nad Petrovou otázkou, proč Kalouska do budoucna naše politika potřebuje. Věřte mi, že vážně odhazuji předsudky… a nemůžu na nic přijít.

Petr Kamberský: Nepotřebovala by – kdyby tady byli jiní skuteční politici. Ale pokud je 117 ze 200 poslanců newbies, kteří nemají o ničem ani šajn, a teď to bude možná ještě horší, tak potřebujeme Kalouska i Haška – ať už si o nich osobně myslíme cokoli.

Petr Honzejk: Haška?!

Jindřich Šídlo: Dominika Haška.

Marek Švehla: Jestli platí teze, že je třeba nějak čelit Zemanovi a privatizaci státu partou kolem něj, pak to Kalousek zatím umí nejlíp. V TOP 09 jsou neskonale zajímavější politici, ale z nějakého záhadného důvodu se nechtějí nebo neumějí o pozici lídra hlásit. A nevěřím, že je to expanzivností Kalouska. Je to spíš jejich neschopností.

Petr Kamberský: Já tu svoji minulou poznámku stahuju.

Petr Honzejk: No tak to by mě tedy zajímalo, kteří. Já vidím mnohem víc zajímavých lidí mezi starosty a místostarosty ODS. Třeba takový Martin Kamarád z Přibyslavi, kde ODS díky němu platí za „protikorupční“ stranu. Nebo noví lidé v ODS na Ústecku… Co má topka?

Jiří Leschtina: Pokud vznikne nutnost čelit Zemanovi a privatizaci státu partou kolem něj a ta „parta“ může mít i ústavní většinu, pak to ale nebude úkol pro jednoho výrazného politika. Ale pro demokraty napříč stranami, včetně řady občanských iniciativ, z nichž některé se už dnes mají čile k světu. A bude to běh na hodně dlouhou trať. Ale že by Kalousek mohl tyhle síly reprezentovat, postavit se jim do čela, to si vskutku představit nedovedu.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Marek Švehla: S tím souhlas. Jenže teď je řeč o politicích a parlamentu. Taky si umím představit lepší reprezentanty svých zájmů, v nabídce je ale to, co je. A Kalousek pořád své konkurenty výrazně převyšuje. Možná bohužel.

Marek Švehla: Jinak ale co mě na Kalouskovi jako momentálním lídrovi pravice „štve“ nejvíc, je to, že rozjel projekt na dvě tři použití. Klaus budoval politickou stranu, Kalousek jen výtah k moci.

Jiří Leschtina: Ale bude vůbec po volbách chtít hrát tuto roli? Nebude spíš hledat společné zájmy se Zemanem? Jako je hledal s Paroubkem, a kdyby ho nesetnula vlastní strana, tak by je asi našel.

Robert Břešťan: No jo, ale tohle je přece politika, ne? A Kalousek schopný politik je, i když stačí říct jeho jméno a řada lidí obratem vybuchuje. Ryze formálně – stačí si poslechnout jeho projevy ve sněmovně a porovnat je rétoricky se zbytkem politické scény. Ale myslím, že česká politika potřebuje spíš víc lidí typu Farského či Gazdíka než Kalouska. Jenže ti by v ní zase nebyli nebýt Kalouska…

Jiří Sobota: Což je podstata problému. Tady pořád panuje představa, že ideální politik je slušňák, který trpělivě racionálně argumentuje. Jenže politika je z velké části tyátr a tohle prostě Kalousek umí velmi dobře, a proto také ční, podobně jako Klaus nebo Zeman.

Robert Břešťan: Klaus už naštěstí neční, ten jen dává rozhovory MF DNES a píše knihy, které se všichni bojí byť jen otevřít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2013 pod titulkem Potřebuje česká politika Miroslava Kalouska?