Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Otázky nad Sýrií

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Politici, média i odborníci, všichni řeší otázku, co udělat se situací v Sýrii. Konflikt se sice vleče už dlouho, ale okolnosti se v posledních dnech dramaticky změnily. Je totiž nepochybné, že k zabíjení civilistů byly použity zakázané chemické zbraně. Rada bezpečnosti OSN by sice mohla situaci pomoci vyřešit, ovšem protože Rusko a Čína pomáhají syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, nic se neděje.

Nad konfliktem nelze mávnout rukou nejen kvůli desítkám tisíc obětí a statisícům uprchlíků, ale také proto, že všichni budou bedlivě sledovat, jak mocnosti zareagují na použití chemických zbraní. Kdyby to jednomu prošlo, budou ho další následovat? Bude stačit pouze zahladit stopy, kdo je použil? Jak se vypořádat s absencí stoprocentních důkazů? Více k tomuto tématu najdete v komentáři na str. 17 a rubrice Fokus na str. 22–24.

Z domácích témat bych rád upozornil na články, jež se věnují vzniku nových stran, zejména pak poslednímu přírůstku, Liberálně ekologické straně, kterou založil Martin Bursík. Je to už třetí odštěpek od Strany zelených, jenž spatřil světlo světa. Potřebuje politická scéna další uskupení, které půjde do voleb? Proč vlastně LES či ANO vznikly? A jaký to může mít vliv na voliče i budoucnost Česka? To jsou otázky, na něž jsme se snažili odpovědět v komentáři na str. 15 a rubrice Fokus na str. 19–21.

Už za měsíc skončí americký seriál Breaking Bad, který je označován za jeden z nejlepších vůbec. „Nedočkavost, jak to skončí s hlavním hrdinou, padesátiletým středoškolským učitelem Walterem Whitem, který začne vařit pervitin, je totiž až nesnesitelná,“ píše Kamil Fila na straně 54. Ve svém textu rozebírá, čím to je, že zrovna tento seriál se tak povedl, a v čem spočívá jeho originální síla.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2013 pod titulkem Editorial: Otázky nad Sýrií