Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Časy se mění

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko zažívá jednu z největších politických afér současnosti. Nikoli snad proto, že bychom nezažívali významné skandály, které se dotýkaly premiérů. Například máme za sebou éru, kdy si mafiáni – jako František Mrázek – chodili na Úřad vlády jako do úschovny (za Miloše Zemana), tajemníci premiérů vyjednávali korupční obchody (za Jiřího Paroubka), jejich rodiny obchodovaly s majitelkami nevěstinců (za Stanislava Grosse), tlačili na státní zástupce (za Mirka Topolánka) a přijímali úplatky za privatizace (za Václava Klause).

Změna spočívá zaprvé v tom, že se podobné aféry už nepřehlížejí, a zadruhé, že se dosud nikdy neprokázalo, že by nějaký vrcholný politik či jeho spolupracovník využíval tajné služby k osobním cílům.

Právě proto, že je situace tak výjimečná a zároveň komplikovaná, jsme se rozhodli vyměnit obálku Respektu a připravit texty (viz strany 13 a 17–20), které nabízejí vhled do událostí, jež teď všichni s napětím sledujeme. Dění na politické scéně se budeme věnovat i v následujících číslech.

Ale protože ve světě se kvůli nám události nezastavily, vyslali jsme fotografa Milana Jaroše a redaktora Tomáše Lindnera do bouřícího Istanbulu. Jak jistě víte, vypukly tam velké nepokoje poté, co se demonstranti rozhodli protestovat proti zničení parku a policie proti nim brutálně zasáhla. Lokální spor se brzy změnil v obří demonstrace a debatu o dalším směřování Turecka, které je důležité nejen pro celý region, ale také pro Evropu. „Jsem tady kvůli osobním svobodám. Kvůli tomu, aby každý v Turecku mohl žít tak, jak chce,“ vyprávěl v Istanbulu kolegům sedmadvacetiletý Ahmet Sener. Více se dočtete na stranách 42–50.

Závěrem spíše technická informace. Od příštího týdne bude Respekt sídlit spolu s vydavatelstvím Economia v pražském Karlíně, a to na adrese Pernerova 47.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2013 pod titulkem Editorial: Časy se mění