Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Povodeň poučených

Záplav prý bude víc, česká města s tím ale evidentně počítají

24 kom potopa • Autor: Respekt
24 kom potopa • Autor: Respekt

Čas v Česku začíná běžet podezřele rychle. Jedenáct let po pětisetleté povodni přišla padesátiletá. Opět to bylo velmi nenápadné. Ještě v sobotu mluvily rádio a televize o hrozbě povodní v severních a západních Čechách. Pražský magistrát naopak uklidňoval majitele hospod kolem řeky, že velká voda akutně nehrozí. V neděli už bylo všechno jinak a do pondělí se průtok ve Vltavě zvýšil oproti sobotě pětkrát. Stačil propršený víkend, přehrady najednou praskaly ve švech a jejich obsah se nezadržitelně valil na vše, co bylo pod nimi. Výsledek navzdory řadě individuálních neštěstí ale nakonec nebyl zdaleka tak tragický jako před jedenácti lety. Zjištěním dramatického týdne bylo, že Češi již svým povodním rozumějí a dost už je umějí i zvládat.

Čitelná řeka

Povodeň přinesla několik momentů, kterých je dobré si všimnout. Politici pravice v Praze nedokázali odolat a s vidinou na blízké volby svedli politický boj i během vrcholící povodně. Jinak lze totiž těžko číst výtky ze strany dnes už opoziční ODS, jestli se včas začaly stavět mobilní bariéry nebo kdy komu kdo zvedl telefon, aby poslal lidi a materiál na ochranu proti vodě. Přitom vše se evidentně udělalo včas, když bylo město chráněné všude tam, kde mohlo být. Podobně vedení města z TOP 09 ztrácelo pod tlakem událostí nervy a kapala z něj v některých momentech arogance a ublíženost víc, než bylo nutné. Ale rozhodně ne všichni dělali politiku: nedávno odvolaný radní za ODS Josef Nosek akceptoval výzvu primátora, aby jako člověk se zkušeností z minulých povodní pomohl konkurenční TOP 09 zachraňovat město. Ostatně možná tím Nosek získá paradoxně pro svoji stranu víc sympatií než zbytek pražské ODS dohromady.

Obecně se dá říct, že vedení Prahy povodně zvládlo. Riziko bylo obrovské a zmatkům či tápání se nikdy nelze zcela vyhnout. Škody jsou ale vlastně minimální, když nepočítáme třeba zoo, která stejně nešla zachránit. Na tom nic nemění fakt, že místy se řízení záchrany magistrátu evidentně vymklo z rukou. Především tam, kde byla pohroma nová, nevyzkoušená. Konkrétně na malých městských říčkách, kde úřady nedokázaly udělat to základní – varovat lidi, že se z okolních přehrad a rybníků valí přívalová vlna.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].