Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Drogy a záplavy

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
24 kom potopa • Autor: Respekt
24 kom potopa • Autor: Respekt

Povodně toho o nás znovu řekly hodně (viz redakční komentář a článek Hany Čápové), mimo jiné ale také po krátké pauze vrátily do hry téma alkoholu v politice. Po Miloši Zemanovi zachytila média opilého i Miroslava Kalouska. Ten nebyl schopen dát rozhlasu a televizi jasnou odpověď, jak to bude s postupem vlády během povodní. Jazyk se mu pletl tak, že nebylo jasné, o čem mluví. Zeman tvrdil, že měl virózu, Kalousek přiznal, že si dal dva panáky, a protože tři dny nespal, mělo to vážnější následky.

Dejme stranou vysvětlení a držme se toho, čeho jsme byli svědky. Není to tak dlouho, co na sebe prezident upozornil svět tím, že sotva stál na nohou, jak byl opilý. Během povodní se pak kdesi dva dny ukrýval, aby na následné tiskové konferenci oznámil, že nevyrazí za občany, aby je podpořil (což si později po kritice rozmyslel a v ulicích se na chvíli ukázal). O povodních navíc mluvil jako o „nedávných“, ačkoli byly doslova v plném proudu a jeho veškerá pomoc spočívala v tom, že vyslal na pomoc šedesát vojáků.

Ministr financí zase nebyl schopen komunikovat s veřejností v její velmi těžké chvíli, čímž ji značně znejistil. Tohle už není úsměvné, to je opravdu nebezpečné. Zásadní instituce této země se tu vyjevují tak, jak bychom je nikdy neměli a hlavně nechtěli poznat.

Zeman i Kalousek se stylizují do tvrdých politiků, kteří „neuhnou“. Zemanovi to dokonce pomohlo vyhrát prezidentské volby, prý na rozdíl od ostatních tlaku odolá. Teď to vidíme, odolá tak, že zmizí za zdmi Hradu. Kalouskovi je třeba přiznat, že se nesnažil vymlouvat, ale viditelně „ovlivněn“ byl v poslední době několikrát. Nejde tedy o jeden exces, nad kterým by se dalo mávnout rukou. Oba politici by měli odejít, což je však asi tak pravděpodobné, jako že už nikdy nebudou povodně.

Za danou situaci ale cítím jistou spoluodpovědnost. Když jsme měli nedávno na obálce ilustraci k omamným látkám (alkohol), zaviroval se prezident. Nyní máme na obálce kresbu k článku o omamných látkách znovu (viz článek Petra Třešňáka o syntetických drogách) a zaviroval se ministr financí. V zájmu veřejnosti s tím proto na chvíli přestaneme.

Závěrem bych rád všem, které zasáhla velká voda, popřál pevné nervy, sílu na odklízení a i štěstí, jež je také potřeba. My ostatní, kteří jsme letos velké vodě unikli, jsme s vámi a uvědomujeme si, že každý můžeme nějak pomoci.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2013 pod titulkem Editorial: Drogy a záplavy