Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Poselství maturit

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Špatné výsledky studentů u maturit vyvolaly řadu otázek. Je české školství horší, než bývalo? Nebo hloupnou české děti? Či prostě neumíme učit matematiku? To číslo je opravdu alarmující, až pětina mladých lidí propadla u maturity právě z tohoto předmětu – a to si jej vybrali dobrovolně. Jak je to možné, když ještě před pár lety jsme v mezinárodních testech vycházeli jako svého druhu matematická velmoc? Kolegyně Hana Čápová se vydala po stopách možných příčin a výsledek jejího pátrání najdete na straně 17.

Redaktor Tomáš Lindner pak spolu s fotografem Milanem Jarošem vyrazil na průlomové Sudetoněmecké dny konané v bavorském Augsburgu. Ve svém textu Tomáš Lindner mimo jiné píše: „Vyhnanci z různých částí českého pohraničí v Bavorsku založili přes osmdesát malých muzeí ztraceného domova, která se teď německá vláda snaží evidovat. Zájem není velký. Augsburskou výstavku letos zatím navštívilo čtrnáct lidí. ‚Kdybych to zabalil, tak všechny tyhle věci skončí poházené v bednách v nějakém skladu. A to nechci. Přece jen – naše rodina má v Krušných horách kořeny až někam do šestnáctého století,‘ říká Josef Grimm, který před dvěma lety začal v Augsburgu chodit na pravidelné hodiny češtiny.“ Více na straně 38.

***

Závěrem ještě několik informací, které se týkají Respektu. Podle aktuálních údajů Unie vydavatelů má Respekt 160 tisíc čtenářů a čtenářek, což je o 18 procent více, než měl při posledním zveřejnění dat před čtvrt rokem. Tak vysoké čtenosti Respekt ještě nedosáhl, takže vám velmi děkujeme za přízeň, bez níž bychom nemohli vycházet.

Druhá zpráva je, že kolega Kamil Fila obdržel cenu Novinářská křepelka pro novináře do 33 let. Máme z toho velkou radost. V tomto čísle si můžete přečíst například jeho recenzi filmu Velký Gatsby.

Třetí zprávou je, že na konci tohoto týdne skončí mandát dosavadnímu generálnímu řediteli vydavatelství Economia Petru Babickému. Chtěl bych mu i touto cestou poděkovat za to, že se výraznou měrou zasloužil o rozvoj Respektu. Nejenže pomáhal našemu listu po ekonomické stránce, vždy navíc stoprocentně ctil nezávislost redaktorské práce. A vůbec byla radost s ním spolupracovat.

Novým generálním ředitelem se stává zkušený mediální manažer z Německa André Warnecke. Mimo jiné v minulosti působil jako generální ředitel rakouského vydavatelství Wirtschaftsblatt Verlag. Těšíme se na spolupráci.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2013 pod titulkem Editorial: Poselství maturit