Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Sushi s gothajem

Sushi • Autor: whichy
Sushi • Autor: whichy

Otevřený dopis japonské princezny Masako prezidentu Zemanovi: Ctěný sensei Zeman, již rozkvetly sakury ve vaší krásné zemi? Doufám, že vaše zdraví je pevné jako samurajův meč a vaše tváře září jako měsíc nad hladinou jezera. Obracím se na vás s nejuctivější prosbou. Do našeho paláce dorazily zprávy o tom, že rád jíte sushi s gothajem. Mohl byste s tím přelaskavě přestat? Kazí to tisíciletou tradici sushi. Jako vy pojídáte nekvalitní uzeninu, tak ujídá obava náš spánek – co bude s naším sushi, když si ho každý bude přetvářet podle svých zrůdných chutí? A to se děje po celém světě. Každý den jasné slunce zazáří na nový paskvil.

Začali s tím Američané, kteří jsou sice našimi ušlechtilými bratry, i nyní však bombardují Hirošimu i Nagasaki. Jejich zbraň se nazývá Philadelphia a je to mazlavý sýr. Sushi s Philadelphií jsou jejich nejoblíbenější, cpou se jimi, div neprasknou, a princezna Japonců skrývá tvář za vějíř, aby byla ušetřena toho pohledu.

Nijak to nezlepšili ani ušlechtilí bratři Němci. Ti totiž vyvinuli Wichy’s, kombinaci sandwiche a sushi, která se prodává po celém Německu včetně supermarketů. Wichy’s jsou velké jako žemle a jen shodou šťastných náhod nejsou namazané máslem. Jinak je v nich všechno, co Němci doma našli – kuře, kapary a tuňák z konzervy. Tvar mají, ach, trojúhelníkový – pro větší praktičnost a pro více slz na řasách japonské princezny.

Japonští poddaní poddávají se už také tomuto zhoubnému trendu. Západní výstřelky je fascinují a zapomínají na tradici. Žádají také sushi se sýrem a sashimi s vuřtem a mistři kuchaři si v zoufalství nad tou potupou ucpou nosní otvory wasabi a hynou stejně bídně jako tisícileté umění přípravy sushi. Proto vás, ctěný sensei, žádám, zastavte tento úpadek alespoň u vás.

Odpověď prezidenta Zemana: Velectěná, je o mně známo, že jsem příznivcem uzenin. Když sushi, tak jedině s gothajem. Zůstávám s úctou a s pozdravem, ať je vaše slunce žluté jako moje zuby, a zasílám expresní zásilku této pochoutky s tisíciletou tradicí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2013 pod titulkem Sushi s gothajem