Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Nehmotní myslivci

Proč se seznam zdejších ohrožených tradic rozrostl o další druh

37H R09 2012 • Autor: Respekt
37H R09 2012 • Autor: Respekt

Jízda králů, verbuňk, masopustní masky a sokolnictví – to byl až dosud celý seznam národního nehmotnéhokulturního dědictví. Teď přibyla pátá položka: myslivost.

Na soupisku opečovávaných tradic přitom patří jen ty nejvýjimečnější, jimž bez ochrany a peněžité pomoci hrozí zánik. Pád tuzemských myslivců mezi „ohrožené druhy“ proto vzbudil všeobecné překvapení.

Dosáhnout na granty

Listinu s úředním názvem Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR sepsalo ministerstvo kultury před třemi roky. Jeho úředníci totiž chtěli dostat nějaké české tradiční činnosti na mezinárodní seznam OSN – kde už je třeba argentinské tango, výroba šatů z kůry v Ugandě nebo pekingská opera – a podmínkou toho je mít nějakou podobnou tabulku doma. Tradice, které se na českou verzi soupisu dostanou, získají kromě prestiže i prostředky na vydávání propagačních brožur a přednostní právo na vládní granty.

Veškeré položky na seznamu musí schválit ministerstvo kultury. Slovácký tanec vojenských rekrutů verbuňk, masopustní maškary z Hlinecka a vlčnovská jízda králů se na něj dostaly hned s jeho založením. „Jsou to tradice, které se zachovaly ve vysoce původní podobě, na jejich jedinečnosti se shodnou všichni folkloristé,“ říká Věra Skopová, jež na ministerstvu kultury za ochranu lidových tradic zodpovídá. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].