Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Hugo nebo Mickey

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Necelé dva měsíce nás dělí od první přímé volby prezidenta. I když – není to stoprocentní, protože někteří kandidáti hrozí, že volby napadnou u soudu. Ministerstvo vnitra totiž zjistilo, že mnozí uchazeči o prezidentský post mají nesrovnalosti ve svých podkladech. A teď není řeč o tom, že Miloš Zeman neví, kde bydlí, takže musí doložit skutečné trvalé bydliště. Mám spíš na mysli skutečnost, že mnohé podpisy potřebné pro kandidaturu jsou neplatné. Tedy pokud mezi námi nežije Mickey Mouse (bohužel) či Hugo Chávez (naštěstí).

Jana Bobošíková a Tomio Okamura se již nechali slyšet, že podají trestní oznámení (zatím není jisté, jestli na Mickeyho, či Huga). Druhý jmenovaný už dokonce slibuje, že pokud nebude moci kandidovat, pokusí se volby zastavit. „Zatím nemám žádné oficiální stanovisko či vyjádření ministerstva vnitra. Pokud mě ovšem vyřadí kvůli nedostatečnému počtu podpisů, napadnu tento postup u Nejvyššího správního soudu,“ prohlásil Okamura.

Není moc jasné, co si myslí, že mají chudáci na ministerstvu dělat. Řešením je buď udělit neexistujícím signatářům občanství (v případě Cháveze to není zrovna dobrý nápad), a nebo nad podvody mávnout rukou s tím, že jde o první volby, tak je třeba přimhouřit oko. Jenže kdyby to tak úředníci i udělali, určitě by se ozvali kandidáti, kteří nepřekročili padesát tisíc podpisů, že chtějí také do hry, jinak ji napadnou u soudu oni.

Nejlepší cestou tedy je, aby na ministerstvu vnitra byli co nejpřísnější a klidně riskovali, že volby někdo u soudu napadne. Dělat výjimky jen proto, aby se někdo nerozzlobil, prostě nedává smysl.

Nehledě na to, jak to všechno dopadne, pro vás v příštích číslech chystáme články, analýzy a rozhovory, které se pokusí přinést maximum informací o jednotlivých kandidátech a o pozadí voleb. Už první debaty a vystoupení jedenácti adeptů a adeptek ukazují, že to budou volby zajímavé.

Závěrem ještě jeden dovětek. Mezi signatáři je i Jára Cimrman, tady se přimlouváme za uznání tohoto podpisu. Vždyť on tak trochu je i není. A navíc je to největší Čech.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2012 pod titulkem Editorial: Hugo nebo Mickey