Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Konec alkoholu v Čechách

Pančovaný alkohol zabil v Česku v posledních dvou týdnech devatenáct lidí, desítky dalších jsou ve vážném stavu

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo zákaz prodeje a nalévání lihovin nad 20 procent na celém území republiky a policie obvinila dodavatele lihovin do zlínské večerky, kde koupili alkohol lidé otrávení metanolem. Výrobce jedovatého alkoholu se ale stále nedaří vypátrat. „Otravy mohou pokračovat ještě měsíce,“ říká Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

28 ctk R38 2012 • Autor: ČTK
28 ctk R38 2012 • Autor: ČTK

Devatenáct lidí je mrtvých. Jak je možné, že vaši kontroloři neodhalili jedovaté lihoviny dříve?

V Česku působí nelegální skupiny, které alkohol vyrábějí z nezdaněného etanolu – tvoří asi deset až dvacet procent zboží na trhu. Problematické jsou zejména z hlediska daňových úniků, zdraví dosud ale nijak zvlášť neohrožovaly. Naše kontroly nadlimitní metanol v lihovinách tu a tam běžně odhalují. Za dvacet let, co jsem u inspekce, jsme ho ale nikdy nenaměřili tolik, aby to mohlo někoho zdravotně poškodit. Je to naprosto mimořádná situace – někdo ho musel při výrobě zaměnit s nejedovatým etanolem. Taková situace se nedala předvídat, to je, jako kdyby třeba při pečení do těsta omylem spadl jed na krysy. Tomu se prostě nikdy zcela předejít nedá.

Proč jste ale nezachytili vadné výrobky dříve?

Naši kontroloři nemohou testovat pořád všechny prodejny a nálevny alkoholu, na to nemáme rozpočet. Hned, jak se v pátek 7. září objevil první případ otravy, vyrazili inspektoři na kontroly v Moravskoslezském kraji. Po rozšíření do dalších krajů začalo všech našich 215 inspektorů kontrolovat výhradně lihoviny v podezřelých provozovnách.

Jak takové kontroly probíhají za běžného stavu? Není jich tedy málo?

Na to projít všechny provozovny nemáme kapacity. Vytipováváme si proto průběžně malé výrobce, stánky a menší prodejny, zejména v sociálně slabších oblastech, a testujeme jejich vzorky. Právě v těchto provozovnách se ale objevily i jedovaté lihoviny – zřejmě se rozšířily velmi rychle, dříve než je mohli naši inspektoři zachytit.

A to těch 215 inspektorů zkoumá celoročně pouze alkohol?

Právě že ne, mají na starosti kontrolu všech potravin. Při takovém stavu stát bezpečnost potravin samozřejmě garantovat nemůže – tu zodpovědnost mají prodejci, my je pouze v rámci možností kontrolujeme.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].