Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Holínky a olympijské ideály

10 01 olympiada jaros • Autor: Respekt
10 01 olympiada jaros • Autor: Respekt

Pro olympijskou veřejnost jsou Češi národem v holínkách a s funícím autobusem. Což je v mnoha ohledech lepší než mít dvacet zlatých.

Minulý týden se českým sportovcům moc nedařilo. Tenistka Petra Kvitová udělala ve čtvrtfinálovém zápase celkem jednadvacet chyb, jak se sama poněkud deprimovaně obžalovala. Střelkyně Lenka Marušková si prý při střelbě vynadala, ale ani to jí k medaili nepomohlo. Také další čeští sportovci prožívali na olympiádě chvíle zklamání a vzteku – medaili nezískala ani Štěpánka Hilgertová, ani Lukáš Krpálek, ani Kateřina Emmons. Což asi není lehké snést a člověku je z těch nesplněných očekávání úzko i u televize.

Celkově je atmosféra olympijských her plná ambicí napjatých k prasknutí. Ovšem je to pořád sport, dle olympijských ideálů čistá radost, anebo také trochu upachtěná tělesná aktivita. Autobus, který dělá kliky a heká u toho, dílo výtvarníka Davida Černého, to v Londýně připomíná. Lidé se mu smějí a světová média ho vděčně ukazují. Pro všechny jsou kliky symbolem veškeré protivnosti, ufuněnosti a drilu, který ke sportu patří. „Czech artist“ tím, že to vyslovil, do vystresovaného světa vrcholového sportu přinesl trochu uvolnění.

Stejně tak české holínky a deštníky, které měli čeští sportovci na zahájení her. Svět se u nich pobavil – čtenáři The New York Times, Telegraphu, Huffington Postu a mnoha módních blogů, které o nich více či méně úsměvně referovaly.

Češi o sobě mluví a smýšlejí většinou přísně a nespokojeně. Také olympijské oděvy si vysloužily doma hodně tvrdých slov, částečně oprávněných. Firma Alpine Pro, která je dodala, opravdu není vrchol kvalitní krejčoviny a návrhářské studio E.daniely není to nejprogresivnější z českého designu.

Ale pro jednou to nechme bez kritiky – gumáky, autobus, který funí, anebo třeba kajakář Hradilek, který na startu jen tak naskočí do deblkánoe, to všechno je veselá, legrační, vtipná stopa Čechů na olympiádě. Světovému olympionismu trochu úlevného smíchu nezaškodí. A holínky ať jsou českým přínosem k míru a přátelství mezi národy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2012 pod titulkem Holínky a olympijské ideály