Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Zácpa, brzda, plyn

Přelom července a srpna je po celé Evropě dobou ucpaných silnic. Zatím se s tím dá dělat jen jedno: být za volantem v klidu.

67 A varianta R31 2012 • Autor: Respekt
67 A varianta R31 2012 • Autor: Respekt

Od Prahy až po Větrný Jeníkov. Dálnice je ucpaná. Auta se skoro nehnou. Hodiny, dny, týden i víc. Kolem procházejí místní ženy, prodávají housky se sekanou. Za sto korun. Řidiči si stěžují přítomným televizním štábům na drahotu, ale nakonec koupí. Není na výběr, zásoby s sebou nemají, nikdo z nich nepočítal, že budou na „dé jedničce“ stát tak dlouho.

Jakkoli dálnice D 1 u Prahy je nejvytíženější dálnicí v Česku, takovýto scénář tady zatím nikdy nenastal. V Číně, na extrémně přeplněné cestě z Pekingu do provincie Vnitřní Mongolsko, se to ale stalo. Auta tu ve stokilometrové zácpě stála dvanáct dní. Nepohnula se dlouhé hodiny, takže dálnice připomínala obří parkoviště – kolem chodili fascinovaní světoví žurnalisté a prodejci s předraženým jídlem. Tato „nejdelší zácpa na světě“ nastala před dvěma lety a nebyla zatím překonaná. Upomněla ale lidstvo na to, že silnice, tepny naší civilizace, se mohou docela jednoduše zacpat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].