Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jak vás napadlo ucházet se o úřad prezidenta?

06 fischerova foto Gunter Bartos • Autor: Respekt
06 fischerova foto Gunter Bartos • Autor: Respekt

Táňa Fischerová

Poslední rok začalo přibývat hlasů, které mne vyzývaly, abych kandidovala, protože si ze stávající nabídky nemohou vybrat. Uvědomila jsem si, že přímá volba je šancí pro lidi, aby si mohli vybrat někoho z občanské společnosti, kdo by jiným způsobem volby neprošel. Nechtělo se mi do toho, stejně jako dalším kandidátům z této sféry, ale je mi jasné, že tímto testem je třeba projít, a tak jsem nakonec kandidaturu přijala.



06 dlouhy foto Gunter Bartos • Autor: Respekt
06 dlouhy foto Gunter Bartos • Autor: Respekt

Vladimír Dlouhý

Kandidaturu jsem zvažoval delší dobu, více pak od podzimu loňského roku. Neskrývám, že mám normální lidské ambice. Mám chuť vrátit se po patnácti letech zpět do aktivní politiky. Česká republika prochází složitým politickým a ekonomickým obdobím. Lidé politiky prostě nemají rádi. Devadesátá léta, kdy jsem byl politicky činný, lidé až příliš často spojují s dnešním politickým marasmem. Je to omyl. Kandidaturou chci nabídnout jak zkušenosti právě z devadesátých let, kdy politika národ více spojovala, tak vše, co jsem za posledních patnáct let získal při práci v soukromém sektoru. Chci však také devadesátá léta od dnešních problémů oddělit. Nechci se spojovat s nikým, kdo zavedl naši zemi do dnešní politické pasti. Vím, že je to nesnadný úkol, ale přesto to chci zkusit. Navíc jsem od roku 2006 pracoval v různých vládních poradních sborech. Znám dobře stav naší země a to, co lidi trápí či těší. Prostě si myslím, že mohu naší zemi pomoci.

06 roithova foto Archiv • Autor: Respekt
06 roithova foto Archiv • Autor: Respekt

Zuzana Roithová

Na úřad prezidenta kandiduji proto, že jsem zvyklá o problémech nejen mluvit, ale i je řešit. To jsem dělala jako lékařka, ředitelka nemocnice, ministryně zdravotnictví, senátorka a nyní poslankyně Evropského parlamentu. A mám vážnou obavu, že se z centra současné české politiky vytrácí člověk, respektive zájem o důstojnost jeho života, a jsem rovněž přesvědčena, že prezident ho svou přirozenou autoritou může do politiky vrátit. Už tím, že bude zákonodárcům neustále připomínat, že by se měli zajímat o to, jaký skutečný dopad mají jejich kroky na život občanů.

06 diensbier foto Jaros • Autor: Respekt
06 diensbier foto Jaros • Autor: Respekt

Jiří Dienstbier

Přesněji řečeno, nápad ucházet se o úřad prezidenta nenapadl mě, ale s touto myšlenkou přišli moji kolegové v sociální demokracii, kteří mě přesvědčili, abych se do klání o prezidentský post zapojil. Samotná kandidatura i samotný úřad prezidenta nabízí širokou možnost, jak ovlivňovat určitým způsobem dění v České republice, kde považuji za prioritní obnovu důvěry v demokracii. Spravedlivý stát, to, zda se všem měří stejně, důstojné životní podmínky pro občany a další oblasti jsou pro mě zcela zásadními tématy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2012 pod titulkem Anketa: Jak vás napadlo ucházet se o úřad prezidenta?