Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: poslanec Baštýř a dálnice

Vadí vám, jak váš stranický kolega poslanec Baštýř (ODS) vydělává na pozemcích určených ke stavbě dálnice?

06 cernochova jaros R21 2012 • Autor: Respekt
06 cernochova jaros R21 2012 • Autor: Respekt

Jana Černochová

poslankyně a starostka Prahy 2

To, co o kauze vím, je neetické ve dvou rovinách. První rovina je politická – od zástupců zákonodárného sboru se očekává silnější etické cítění týkající se jejich osobních záležitostí. Je chyba, že kolega Baštýř přistoupil k této věci takto. Jestli jsou ale pravdivé informace v médiích, že první rozhodnutí o tom, že přes pozemky povede koridor, je již z roku 1968, zpřesněné v roce 2002 vyhláškou, pak tato informace byla veřejně známá, což mě svým způsobem uklidnilo, že kolega Baštýř nezneužil informace z obchodního styku, kterou jiný mít nemohl, neporušil zákon. Nicméně měl by se k věci nějak postavit, neboť ta první rovina, že jde o veřejně činnou osobu, je důležitější – své majetkové věci musí řešit s uvědoměním si toho, že podobné transakce mohou vyvolávat pochybnosti.

06 kuba jaros R21 2012 • Autor: Respekt
06 kuba jaros R21 2012 • Autor: Respekt

Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu

Kauzu, která se v posledních dnech rozvířila kolem poslance Baštýře, sleduji jako předseda jihočeské ODS s velkým znepokojením. Obecně nepovažuji za vhodné, aby jakýkoli politik profitoval na obchodním vztahu se státní institucí, to vždy vyvolává pochybnosti veřejnosti. Panu poslanci doporučím, aby si veškerou dokumentaci ke svým obchodním aktivitám pečlivě prošel a všechny okolnosti nákupu a prodeje pozemků souvisejících s dálnicí D 3 následně důkladně a srozumitelně veřejnosti vysvětlil.

06 nwelati R21 2012 • Autor: Respekt
06 nwelati R21 2012 • Autor: Respekt

Raduan Nwelati

primátor Mladé Boleslavi

Pokud je pravda to, co se psalo, tak mi to vadí, a to velmi. I když každý z politiků nese odpovědnost hlavně sám za sebe, podobné věci škodí politice jako takové a občané pak mají snahu všechny politiky a političky házet do jednoho pytle.

06 stanjura archiv R21 2012 • Autor: Respekt
06 stanjura archiv R21 2012 • Autor: Respekt

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS

Nevadí, protože mi pan poslanec situaci vysvětlil a na základě toho se nedomnívám, že by šlo o spekulaci. Na stovkách hektarů polností u Neplachova a Ševětína hospodaří od počátku devadesátých let. ŘSD odprodal asi deset tisíc metrů čtverečních ležících na trase dálnice D 3 za milion korun, nikoli za deset milionů, jak naznačovala MF DNES. Dvě třetiny z toho však byl původní rodinný majetek! K prodeji ho stejně jako desítky jiných vlastníků vyzvalo ŘSD, které nejspíš bude muset v některých případech půdu vyvlastňovat. Důležité ale je, že o trase D 3 bylo rozhodnuto před deseti lety a všichni vlastníci pozemků o ní měli informace.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2012 pod titulkem Anketa: poslanec Baštýř a dálnice