Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Penzisté na ráně

Snižovat valorizaci důchodů, přestože země není v recesi, je nerozumné

Bylo zřejmě jen otázkou času, kdy vláda Petra Nečase, hledající, jak ušetřit další desítky miliard, podlehne pokušení sáhnout na penze, na které dal loni stát 368 miliard korun (zhruba třetinu rozpočtu). Výsledkem byl nejdříve návrh na zmražení důchodů a posléze poněkud mírnější návrh na „dočasnou změnu valorizačního rámce“ pro jejich růst.

V podstatě jde o to, že dosavadní systém, který vláda nastavila loni (!), přidával důchodcům částku, která odpovídala inflaci, a navíc měli dostat ještě třetinu z toho, o kolik průměrně rostly mzdy v ekonomice (očištěné o inflaci). To odpovídá charakteru průběžného penzijního systému i snaze stabilizovat poměr důchodů a mezd. Nový návrh tento nárůst snižuje a porovnání ukazuje, že se z něj „vytratily“ dvě třetiny ze sumy odvozené od inflace, což je dnes, kdy inflace je poměrně vysoká a mzdy nerostou, zásadní změna.

23 cudlin R20 2012 • Autor: Respekt
23 cudlin R20 2012 • Autor: Respekt

Důchody se budou zvyšovat mnohem pomaleji. Při dnešních číslech se penzista s důchodem 10 tisíc měsíčně bude na snižování schodku rozpočtu dočasně podílet ročně zhruba sumou 2500 korun a během tří let, kdy má toto opatření platit, tak přijde o relativně značnou sumu. Mluvíme přitom o více než dvou milionech lidí, kteří za svého života odvedli státu nemalé peníze a mnozí si už ve svém věku přivydělávat nemohou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].