Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nevím, na co ty peníze šly

Procházíme pomyslným Údolím smrti a nesmíme dopustit, aby se politika měnila jen v kšeftování.“ Nebývalé ostrý projev, který loni vynesl Alexandra Vondru do vedení ODS, měl symbolizovat začátek nové nekorupční éry strany. Ani ne po roce se ale karty obrátily a Vondra čelí v případě předraženého předsednictví EU podezření, že se do jedné z korupčních sítí sám zapletl.

Pane ministře, jdou po vás?

Kdo?

Když jste před třemi týdny v médiích komentoval „kauzu Vondra-ProMoPro“, tak jste naznačoval, že to může být spiknutí s cílem vás politicky zdiskreditovat. Proto se ptáme, zda si stále myslíte, že po vás jdou.

To není žádná kauza Vondra. Víte, ten případ je nutné vidět v souvislostech. Pronesl jsem to na tiskovce, na kterou jsem se připravoval několik měsíců, protože několik lidí včetně novinářů mě už dlouho dopředu upozorňovalo, že takovému útoku budu čelit. Různá varování a signály, že mi někdo vylije na hlavu kýbl špíny, jsem dostával s předstihem. Nebyl jsem tedy překvapen.

Od té doby uběhly už tři týdny, co jste mezitím zjistil? Kdo a proč po vás jde?

Já jsem placen za to, abych dělal svou práci jako ministr obrany a to je naprosto vytěžující záležitost. Neměl jsem čas věnovat pozornost a čas nějakému pátrání. A ani mě to nijak neznepokojuje, není to tak, že bych se v noci probouzel a speciálně přemýšlel, kdo za tím stojí. To bych zanedbával svou práci.

Jste ministrem obrany členské země NATO a EU, což je důležitá a strategická pozice. Prohlášení o tom, že vás někdo chce zdiskreditovat nebo politicky zlikvidovat, jsou velmi vážná. Naznačují nebezpečnou deformaci zdejší demokracie. Veřejnost proto očekává, že se budete snažit přijít na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].