Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rozverný předsednický rauš

Skandál s účty za předsednictví EU se pro Alexandra Vondru nevyvíjí dobře

Pokud místopředseda vlády a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra nic nepodepisoval, a dokonce ani nic nevyjednával, měl docela královské ministrování a místopředsedování. Neměl pod sebou žádné účetnictví a není vlastně zodpovědný vůbec za nic. Přitom moci a vlivu měl bezesporu hodně.

Tak to tedy zjevně v českém systému s ministry „bez portfeje“ a bez vlastního rozpočtu je. Podpis smluv ve finále spadá na Úřad vlády. To je první „systémová chyba“, která je jednou z příčin krize, jež kolem Vondry minulý týden vypukla. Lze si představit, že kdyby smlouvy podepisoval Vondra sám, dal by si větší pozor. Problémů je ale v aféře, v níž jde o velmi podezřelé nakládání s penězi na české předsednictví EU, ovšem víc.

Bez odpovědnosti

Na ministerstvu obrany si dnes Vondra počíná především jako jakýsi vrchní auditor: kontroluje zakázky, hledá rezervy v systému, nabourává zaběhané rozhodovací koridory a vazby. Podle všeho se upřímně snaží. S tím ovšem velmi kontrastuje to, že jako ministr pro evropské záležitosti a místopředseda vlády se pro změnu o náklady a účetnictví nezajímal vůbec. To je ale trochu – vlastně úplně – politika ode zdi ke zdi. Vláda, Vondrův úřad a on sám byli v jakémsi předsednickém rauši evropských bohů a ambiciózních ředitelů kontinentu. Vše bylo podřízeno tomu, že se musí všechno povést. Ač…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].