Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mladí v. staří

Mladí lidé prý nemají rádi ty starší. Dokonce 44 procent lidí ve věku 15 až 29 let odpovědělo kladně na otázku: „Protože starších lidí stále přibývá, měli by mít omezenou možnost vstupovat do politiky, aby nemohli tolik ovlivňovat dění ve společnosti?“ Šetření Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, na něž upozornil minulý týden deník Právo, sice proběhlo už v roce 2003, takže nejstarší respondenti do oné kategorie „starších lidí“ sami nebezpečně míří, i tak ale studie na zajímavosti mnoho neztrácí.

Výzkum zní na první pohled trochu děsivě. Prý potvrzuje rozšiřující se propast mezi mládím a stářím a neuctivost dnešních mladších ročníků. Možná ale stojí za zmínku to, co Právo neuvedlo: na výše uvedenou otázku odpovědělo kladně i 33 procent lidí ve věku 30 až 59 let a dokonce 17 procent lidí starších šedesáti let.

Je to tedy s mladými opravdu tak špatné? Nepochybně se šíří negativní postoje, ale zároveň třeba jen 25 procent mladých lidí souhlasí s tvrzením, že sociální dávky vyplácené starším lidem by měly být ve skutečnosti poskytnuty těm mladším.

Pokud se však vrátíme k první otázce, která se týkala politiky, možná není názor mladých lidí ani skandální, ani překvapivý. Zasloužila si z jejich pohledu starší generace respekt a důvěru, že dokáže dobře spravovat věci veřejné?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].