Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Páni herci

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

„Varoval jsem je,“ utrousil moderátor Ricky Gervais uprostřed svého úvodního pětiminutového monologu na předávání Zlatých glóbů na adresu organizátorů. Rozpoutal tak debatu na internetových serverech. Bylo Gervaisovo vystoupení jedním z nejlepších komediálních výkonů posledních let, nebo to se svými invektivami přehnal? Posuďte sami na YouTube. Ale Asociace zahraničních novinářů se těžko může tvářit překvapeně, od autora seriálů Kancl a Komparz musela nějakou kulišárnu čekat.

Intenzita, s níž se se šarmem králova šaška obul do Hollywoodu, přesto bere dech. Z jeho vtipkování vyšli pořadatelé jako zkorumpovaná parta důchodců, která si ze Zlatých glóbů udělala výnosný byznys. Herce představil jako zkrachovalce, kteří se předvádějí spíše drogovými a opileckými excesy než svými filmy (Charlie Sheen, Robert Downey jr.) nebo už úplně zmagořili (Mel Gibson), a své od něj schytaly stárnoucí herečky, prezentující se ve filmech jako diblice (kvarteto ze Sexu ve městě, Cher). Bučení si vysloužil za nekorektní narážku na sexuální orientaci „známých scientologů“, ale to, že si v sekundě celý sál dosadil jistá jména, říká něco o image těchto herců.

Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Gregor • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Reakce z Ameriky často soudily, že Gervais překročil míru dobrého vkusu, že jeho projev byl nezdvořilý. Přitom ještě dále došel při svém spílání publiku před čtyřmi lety Stephen Colbert na večeři George W. Bushe se zástupci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].