Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

CESTA sociálního státu

Nový levicový think tank potřebujeme, i když zatím necílí přesně

Nedávno vznikl v Praze levicově liberální think tank CESTA. Působí v něm například Jiří Pehe, Václav Bělohradský a Tereza Stöckelová. Minulý týden institut pořádal debatu o evropském sociálním státu a jeho hrozící demontáži v Česku. Diskutovat přišel třeba někdejší ministr financí Pavel Mertlík a z Paříže přijela nový projekt podpořit „těžká politologická váha“ Jacques Rupnik.

Vznik institutu je třeba přivítat. Zaprvé je dobře, když se v politice vyskytují také inteligentní lidé, a ne jen různí bafuňáři. A zadruhé, pro liberální pravici či střed je to výzva, začít konečně něco pořádného dělat a představit adekvátní odpověď. Dobrá politika se totiž zpravidla rodí z kvalitní diskuse.

Případný pokus o zformulování pravicově liberální odpovědi ovšem nebude úplně lehký. V Evropě, respektive v části západní civilizace zasažené finanční krizí, je dnes – ať se nám to líbí, nebo ne – v ofenzivě intelektuální levice a intelektuální potenciál pravice pouze většinou brání své – když to velmi zjednodušíme – staré pravdy a „reaganovsko-friedmanovské“ postuláty. Pravice je zatlačena do defenzivy. Pokud stamiliony lidí v USA i západní Evropě, kteří chodí od rána do večera do práce, musí ze svých daní platit excesy bankéřů a ještě si utahovat opasky, není se čemu divit.

V Česku je intelektuální diskurz obvykle provinční, zaostalý a izolovaný. Je to mimo jiné i tím, že se nám v této dekádě vyhnula finanční krize …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].