Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

DOBRODRUŽSTVÍ V PAVILONU 14

RESPEKT 35/11

Děkuji panu Třešňákovi a redakci za inspirativní pohled do jednoho z uzavřených pavilonů psychiatrické léčebny. Z jedné vysokoškolské přednášky mi utkvěl následující příklad – pokud bude člověk stále jen jezdit vlakem, bude si myslet, že závory na přejezdech jsou trvale dole. Neuvěřitelný příklad pana Uhlíře ukazuje, že někdy se stačí zamyslet, proč se na přejezdech nehromadí auta. Uzavřených pavilonů je v bohnické léčebně několik, sám jsem prošel třítýdenním kurzem správného chování na pavilonu 27. S násilím, kurtováním a injekcemi jsem se osobně setkal poprvé hned první večer, kdy jsem si ze stolku v sesterně vzal do sprch svůj vlastní telefon. Aniž jsem kladl odpor, provláčel se mnou personál několik pokojů.

S podobným zacházením se zde setkávají desítky lidí, dnes a denně. S některými jsem v kontaktu a jsou to smutné příběhy. Hluboký despekt vůči těmto zařízením už asi žádnými neuroleptiky nevyléčím. Při vizitách jsem si alespoň, vzpomínaje na rebelii ševce z pohádky, nahlas zpíval. Jak píše univerzitní psycholog R. Bental ve vynikající knize Madness Explained (2004), dnešní psychiatrie trpí spíše než nedostatkem peněz či snad neochotou pomáhat především nedostatkem myšlenek. Při sledování cesty od diagnózy drapetomanie přes léčení homosexuality k mýtu o chemické nerovnováze je mírně úlevné si přečíst, že se uvnitř děje i něco zajímavého.

Marek Tichý

Nehynoucí igelitky

respekt 35/11

Slušivé síťovky mohou konkurovat igelitkám pouze v případě těch zákazníků, kteří odcházejí s nákupem po svých, popř. použijí MHD. Zdrcující většina nákupů se však týká těch, kteří odjíždějí s nákupem v autě. Pro ty je tu ale jiná a daleko lepší alternativa, kterou já i mnozí jiní praktikujeme k naprosté spokojenosti už dvacet let – papírové krabice od zboží. Jsou i takové supermarkety, které prázdné krabice dávají hromadně do prostoru za pokladnami a každý si může vybrat podle potřeby. Většinou si ale o ně musím personálu říkat. Je to škoda, protože prodejny použité krabice stejně musí nějak likvidovat. Dávat je před pokladny by snad nebyla o moc větší práce a hlavně – bylo by to nejenom ekologické, ale zvyšovalo by to i zákaznický komfort. Každý automobilista mi jistě potvrdí, že nákup složený v krabicích se méně pomačká, lépe ukládá do vozu a daleko lépe vyndává a překládá do lednice a pod. Krabice lze použít na nakupování opakovaně a ti, kteří topí pevnými palivy, s nimi pak mohou zatopit.

Petr Pavlovský

MĚSTA, KDE ZAKÁZALI SEDĚT

RESPEKT 35/11

Prosím, přijeďte se podívat do Bíliny, kde obyvatelé města volají po úplně stejné vyhlášce.Neumíte si představit soužití s Romy, kteří celé léto bydlí v podstatě venku. Váš článek mne rozčílil, evidentně jste se nikdy v našem prostředí nepohyboval. Ten nepořádek, který musí každý den uklízet technické služby, a za 2 hodiny není vidět, že by tu někdo uklízel, si neumíte představit. Žádám vás o delší pobyt v podobné lokalitě i s bydlením s otevřeným oknem nebo balkonem. Nemluvě o tom, že se přes den nemůžete dostat do domu, protože cikáni posedávají po schodech atd. Nikdo si tyhle záležitosti neumí představit, dokud si to sám neprožije na vlastní kůži. Prosím, přestaňte psát podobné články, když nevíte, o co jde. Vaše představy o poklidně grilujících a válejících se Romech na dekách a trávnících jsou směšné.

Anna Baumgartnerová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].