Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Počítač umí usvědčit vandaly

Policie se učí identifikovat člověka podle fotografie předložené počítači.

Krátce po vypuknutí násilností v Londýně se dala na internetu dohromady skupina angažovaných programátorů. Pomocí počítačů a dobrovolníků propojených sociálními sítěmi se rozhodli vandaly identifikovat a pohnat před soud. Jako zdroj dat použili fotografie výtržníků z pouličních kamer, které britská policie průběžně nahrává na veřejné fotoalbum Flickr. Doufá, že si je tam prohlédne co nejvíce lidí a že jí pomohou s nalezením delikventů.

Tahle parta ovšem ke stejnému úkolu přistoupila systematičtěji. Vytvořila aplikaci pro sociální síť Facebook, která pokud si ji nainstalujete, prohlédne fotografie vašich přátel a porovná je se snímky násilníků z policejního Flickru. Zaznamená-li jasnou podobu, zeptá se vás, zda se opravdu jedná o téhož člověka a zda to chcete oznámit příslušným orgánům.

Už po několika dnech vývoje se ale ukázalo, že strojová identifikace obličejů v tomto případě nefunguje stoprocentně. Policejní záběry jsou často tmavé a neostré, lidé na nich mají kapuce a čepice s kšiltem. Úspěšnost rozpoznávání během testů kolísala natolik, že se programátorská úderka nakonec rozhodla aplikaci raději nezveřejnit a ukončila svou činnost. „Jsme jenom malá skupina lidí, kteří si hrají s počítačovým kódem. Nemůžeme do rozpoznávání obličejů investovat tolik peněz a času jako Facebook, Google nebo vlády různých států,“ řekl koordinátor skupiny časopisu Forbes.

Také britská policie využívá k identifikaci podezřelých po nepokojích speciální software pro rozpoznávání obličejů, vyvíjený jako součást bezpečnostních opatření před blížící se londýnskou olympiádou. I když se neví, kolik z více než tří tisíc zatčených „vděčí“ za svou identifikaci tomuto programu, je pravděpodobné, že policejní snažení má přece jen lepší výsledky než pokus několika amatérů. Už jen proto, že státní úřady mají přístup k podstatně kvalitnějším datům. Spekuluje se například o tom, že porovnávají snímky podezřelých také s databází podobenek držitelů řidičských průkazů.

I když počítače stále nejsou v této disciplíně lidem rovnocennými soupeři, rozpoznávání obličejů se za posledních několik let významně zrychlilo a zpřesnilo. Mimo jiné i díky chytřejším rozpoznávacím algoritmům – zajímavé je, že jejich autoři čerpají také ze znalostí zkušených kreslířů karikatur. Zatímco v roce 1997 nejlepší program dokázal spárovat 46 obličejů ze sta, o deset let později se při stejném zadání jeho úspěšnost vyšplhala na 99 procent. Spojením několika různých technologií se tak dnes otevírají nové zneklidňující možnosti: vyfotografovat někoho náhodně na ulici a na webu si pak dohledat, o koho jde, už není nereálné.

Začátkem srpna například skupina výzkumníků z Carnegie-Mellonovy univerzity představila výsledky studie, v níž porovnávala podobenky lidí z internetové seznamky, kde většina uživatelů tají svou pravou identitu, s jejich veřejnými profilovými snímky na Facebooku. Zjistit, o koho jde, se podařilo u každého desátého. Výzkumníci se přitom dostali nejen ke jménům, ale i k dalším údajům, které o sobě tito lidé na sociální síti uveřejnili.

Varovně dopadl také pokus s identifikací vysokoškolských studentů. Ti se nechali vyfotografovat a vyplňovali krátký dotazník. Ještě než se dostali ke kolonce s příjmením, počítač u třetiny účastníků dokázal zjistit, o koho jde. Prostě jen porovnal snímek s fotografiemi všech lidí, kteří na Facebooku uvedli, že navštěvují danou školu. V průměru mu to trvalo tři sekundy.

Server Faces.com, původem z Izraele,  nabízí programátorům, kteří si chtějí ušetřit práci, rychlé a přesné hromadné vyhledávání a porovnávání obličejů na digitálních fotografiích. Služba je zatím zdarma, pokud zákazníkům stačí zodpovědět pět tisíc dotazů za hodinu, což představuje až 120 tisíc identifikovaných obličejů za den.

Podle oficiálně nepotvrzených zpráv službu letos začala využívat také sociální síť Facebook. Tři čtvrtě miliardy uživatelů na Facebook nahrává den co den miliony hromadných fotografií, na kterých mohou označit jménem jednotlivé lidi. Označení – a jejich přátelé – se pak v proudu novinek dozvědí, že ten a ten byl označen na fotografii toho a toho, a jedním kliknutím si mohou obrázek prohlédnout. Označování lidí dá ale dost práce a zabere spoustu času, proto Facebook zapojil algoritmus pro rozpoznávání obličejů a již jednou pojmenované tváře na fotografiích označuje automaticky.

Ne každému se to líbí. V Německu, kde jsou na digitální invazi do privátní sféry tradičně velmi citliví, vyzvaly úřady Facebook, aby službu vypnul. Argumentovaly například tím, že ji mohou zneužít nedemokratické režimy ke sledování opozice, a pohrozily – pro Facebook směšnou – pokutou 300 tisíc eur. Nepřekvapí, že reakce amerického internetového obra je zatím laxní: výzvou se zabývá, ale je přesvědčen, že žádnou zákonnou normu platnou v Evropské unii neporušuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].