Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Obama vs. Izrael

Jak rozumět sporu o hranice z roku 1967

Je téměř jisté, že hned po prázdninách čeká české diplomaty důležitá agenda: v září se s velkou pravděpodobností bude na půdě OSN hlasovat o uznání samostatného palestinského státu. Půjde o truc hlasování, protože ani většinovým „ano“ z palestinských území nezávislý stát nevznikne. Od zbytku světa jsou totiž odříznutá izraelskou armádou, a proto Izrael bude mít poslední slovo. I tak by ale vítězné hlasování mělo velkou symbolickou hodnotu a přineslo spoustu vzruchu. Evropské státy, už dnes nejednotné v pohledu na Palestince, může postavit proti sobě. Vyhrotí se spor mezi arabskými státy a USA. Především se však dál vyhrotí vztah Izraele s jeho okolím, což může skončit i válkou.

Bylo za téhle situace správné, že americký prezident Barack Obama svým nedávným projevem o hranicích z roku 1967 jako východisku pro vznik novéhoarabského státu dál zhoršil už tak chladný vztah s izraelskou vládou?

 

Arabská náměstí

Američané jsou dnes jediným jistým spojencem Izraele. V OSN budou určitě hlasovat proti palestinskému státu a v případě schválení Valným shromážděním zablokují celou věc v Radě bezpečnosti. Zároveň však Američané izraelskou vládu tlačí do mírových jednání. V tom není Obama prvním prezidentem, možná je jen víc nervózní. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].