Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Znemožnily Věci veřejné malým stranám navždy cestu do politiky?

Pavel Bělobrádek

předseda KDU-ČSL

Určitě neznemožnily. Otázkou je, zda díky totální ztrátě důvěry v celý náš parlamentní systém, prostřednictvím pokřivení významu slov a) demokracie, která už není v současné sněmovně prezentována jako zastupitelská vláda voličů, b) politická strana, která neplní funkci skupiny lidí stejného politického názoru, c) politika, která už není službou bližním, službou občanům. To vše může vést ke ztrátě důvěry v parlamentní demokracii a napomoci malým stranám extremistického ražení, které volají po vládě pevné ruky nebo zrušení tohoto systému jako celku.

 

06_B_n.jpgOndřej Liška

předseda Strany zelených

Véčkaři nezdiskreditovali malé strany, ale sami sebe. V plné nahotě ukázali model, jakým u nás dělá politiku většina zavedených stran. Mírou cynismu a brutalitou prosazování svých ekonomických zájmů také otevřeli cestu ke katarzi českých voličů. Strany bez historie a marketingové politické projekty na jedno použití budou mít vstup do politiky příště těžší. To neplatí pro zelené. Jako jediná strana bez korupčních afér máme nejlepší předpoklady k návratu. Zelená vize modernizace a obnovy naší země si musí získat solidní a trvalou podporu voličů. A na tom pracujeme.

 

06_C_n.jpgIvan Bartoš

předseda České pirátské strany

Lidé by se měli poučit, že finance, jež mají strany na kampaně, mohou mít původ ve štědrém sponzoringu od podnikatelů, kteří si tak strany klientelisticky zavazují. A nemluvím pouze o VV. Ale jsou zde také strany, které jsou financované drobnými dárci, kteří prostě podporují preferovaný program. A takovým stranám financovaným z mikroplateb bych říkal malé. Při tomto pohledu lze říci, že VV spíše diskreditují strany, které mají velký balík peněz od sponzorů. Je ale na malých stranách to lidem vysvětlit.

 

06_D_n.jpgPetr Havlík

předseda strany Občané.cz

VV nemohly znemožnit vstup jiným neparlamentním subjektům, protože nejsou standardní politickou stranou. Jde o marketingový produkt, který se díky nákladné kampani vklínil do hlavní mediální nabídky. Nepotřeboval k tomu ani propracovaný program. V zákulisí vše řídil donátor a pozdější vyjednavač o vládě. Devalvace politické kultury dosáhla svého dna. Demokracie obnažuje své nedokonalosti v plné šíři. Vnáší to do veřejnosti neklid a nejistotu. Chci věřit tomu, že dnešní krize probudí lidi z letargie a volič bude odpovědnější.

 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2011 pod titulkem Anketa: Znemožnily Věci veřejné malým stranám navždy cestu do politiky?