Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co si myslíte o novém maďarském mediálním zákonu, který v podstatě zavádí cenzuru a dává možnost vládě likvidovat nepohodlná média?

BOHUSLAV SOBOTKA

úřadující předseda ČSSD

V civilizovaných zemích podléhají zejména veřejnoprávní média jistému stupni kontroly svého hospodaření, nezávislosti, objektivity a vyváženosti tak, aby skutečně plnila svůj účel. Maďarskou cestu, kde se uchylují k nucenému odkrývání novinářských zdrojů, mnohamilionovým okamžitým sankcím či náhodným prohlídkám redakcí, pokládám za nevhodnou. Z mého pohledu mohou takováto opatření vést k omezení občanské svobody a názorové plurality ve společnosti, což je podle mého názoru chybné.

ALEXANDR VONDRA

ministr obrany (ODS)

Ve vztahu k médiím jsem liberál, a tak si rozhodně nemyslím, že je šťastným krokem mít absolutní moc nad novináři. Občas jsme ale svědky toho, že některá média pracují skoro jako na zakázku. Možná je to z neznalosti zpracovávaného tématu, možná je to snaha zaujmout za každou cenu, může ale jít i o řízenou diskreditační kampaň. Určitě však není dobré nastavit státní kontrolu nad svobodným mediálním světem. To pak totiž zavání novou totalitou a totalitním režimem.

JAN HAMÁČEK

poslanec (ČSSD)

Maďarský mediální zákon vnímám jako prostředek sloužící k omezení svobody tisku. Je správné, že EU iniciovala proces posuzování tohoto zákona s unijní legislativou. Maďarského premiéra Orbána považuji za nacionalistického konzervativního politika, který si však i díky svému populismu udržuje v zemi vysokou úroveň popularity. Média se zde stala jedinou opravdovou opozicí. Ochrana občanských práv včetně svobody slova však musí vždy neoddělitelně patřit k principům sjednocené Evropy, které právě nyní Maďarsko předsedá.

KAREL SCHWARZENBERG

ministr zahraničí

Maďarský mediální zákon naprosto nedostatečně vymezuje právní pojmy. Co je to nevyváženost? Tisk má být nevyvážený, musí být zřejmý, musí se zaměřit na své cíle, ale dle dobré anglosaské tradice má oddělovat zpravodajství od komentářů. Právě střet komentářů, někdy velice nevyvážený, pomáhá svobodě myšlení a demokracii. Další pojem veřejná morálka musí být lépe definován, stejně jako státní zájem. Všechny tyto tři pojmy, jak jsou v zákoně pojmenovány, se nabízejí ke zneužití. Maďarský zákon je nebezpečný.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2011 pod titulkem Anketa: Co si myslíte o novém maďarském mediálním zákonu, který v podstatě zavádí cenzuru a dává možnost vládě likvidovat nepohodlná média?