Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Slova výzkum, inovace, vzdělání prostupují projevy členů vlády i parlamentu jako zaklínadlo. Pro rozvoj bio, nano a jiných technologií je však třeba špičkových odborníků, kteří nemohou vyrůst nikde jinde než v mezinárodně uznávaných týmech. Kvalitní pracoviště základního výzkumu tak nejen posunují hranici poznání, ale slouží jako nenahraditelná líheň tolik potřebných talentů.

Vynikající badatelé potřebují kromě slušného živobytí také čitelné tvůrčí prostředí. K tomu patří i srozumitelné a spravedlivé nastavení podmínek pro získávání grantů – tedy financí pro určitý výzkumný projekt. Po zrušení velmi úspěšné Grantové agentury Akademie věd ČR je hlavním zdrojem podpory základního výzkumu Grantová agentura ČR (GAČR). Její vedení by se mělo snažit, aby státní peníze přišly do rukou těm nejlepším, aby měl každý dobrý návrh šanci uspět ve veřejné soutěži. Mělo by podporovat spolupráci mezi laboratořemi, výměnu myšlenek i nápadů.

Avšak vedení GAČR a její předseda Petr Matějů na prospěch české vědy nejspíš nemyslí. Jinak by neschválili nové pravidlo, které dovoluje badateli podat do veřejné soutěže každý rok jen jeden návrh, jedinou žádost o grant. Za situace, kdy hrozí vyloučení žádosti pro sebemenší formální chybu, má takové rozhodnutí zničující důsledky. Sepsání grantového návrhu je velmi pracné, a vedoucí týmů proto pečlivě zvažují, zda jich podají víc. Omezení na jediný tedy rozhodně neznamená, že ubude slabších…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].