Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pryč od predátora

Sociální demokraté prosí nového lídra: Nebuď jako Paroubek

Sociální demokraté ten okamžik nazývají zlomovým. Na sjezdu v Brně se tento pátek rozhodnou, zda je do budoucna povede stávající provizorní šéf Bohuslav Sobotka, nebo jeho vyzývatel Michal Hašek. Opravdu nejde o málo. ČSSD vede průzkumy obliby a šéf strany o sobě může začít přemýšlet jako o budoucím premiérovi. Z vnějšího pohledu se od sebe oba kandidáti liší jen velmi málo. Jak říká hlavní stranický ideolog Lubomír Zaorálek: „Ani jeden neznamená popření cesty, po které chceme jít.“ Ta cesta může mít různé nástrahy a zatáčky, v očích většiny delegátů nadcházející show na brněnském výstavišti má jeden zásadní směr: co nejdál od minulého vůdce Jiřího Paroubka.

Dravci v akci

„Jiří Paroubek nepřemýšlel v kontextu dobře-špatně, byl to predátor s odpudivým stylem. Arogance a účelová negace bez vlastního přínosu byla dlouhodobě neudržitelná, je jasné, že tudy jít nesmíme,“ říká šéf severočeské organizace Arno Fišera. Kudy tedy chtějí sociální demokraté jít, aby ukázali veřejnosti přijatelnější tvář?

Koncepce obou kandidátů se v detailech liší, ale jeden viditelný zvrat plánují oba. Pod novým vedením strany by už neměla veřejnost mást vystoupení sociálních demokratů, kteří na veškeré akce vlády reagují ostrým prohlášením, že je všechno špatně, aniž představí vlastní odborné a proveditelné řešení. Nakolik to čelní politici ČSSD myslí vážně, ukáže už brzká doba po sjezdu. Oba možní předsedové s premiérskou ambicí slibují sestavit svoji stínovou vládu, jejíž členové budou spolupracovat s odborníky a přinášet návrhy reforem včetně propočtů, nakolik by zatížily státní kasu už tak zplundrovanou vysokým deficitem. „Jde o to, aby před společnost nepředstupovali jen nadávající sociální demokraté, ale takoví lidé, kteří kdyby si sedli na ministerstvo, tak by věděli, co dělat,“ shrnuje Arno Fišera.

Stínová vláda není samozřejmě ničím novým, stála vždy po boku všech opozičních předsedů, nové je to, že by teď měla začít odborně pracovat. Ve stínovém kabinetu dosud úřadujícího místopředsedy Sobotky se dnes drží lidé, o jejichž schopnosti změnit styl lze po výkonech předvedených za dlouhá léta v politice pochybovat: za kulturu ručí stranický žertéř Vítězslav Jandák (proslulý například loňskou novoroční tužbou: „Přál bych si, aby ubylo Rychlíků, aby nám nekazili život“, vyslovenou ve vzteku nad kritickým novinovým článkem režiséra Břetislava Rychlíka), odborníkem na zdravotnictví je kontroverzní, z nejasného podnikání podezřelý hejtman David Rath a sociální věci má pořád ještě na starosti stranický matador s odborářskými kořeny Zdeněk Škromach, který požadavek na „moderního politika evropského střihu“ nesplňuje ani podle svých spolustranických fanoušků.

Pokud to sociální demokraté myslí se srozumitelnými odborníky vážně, mají promyšleno, kde chytré a pracovité lidi schopné nových způsobů ve svých řadách vezmou? „Pro předsedu to bude první obtížný úkol,“ odpovídá v textové zprávě lakonicky Michal Hašek – rozhovor, třeba i telefonický, odmítl s tím, že v hektických předsjezdových dnech má program „rozpočítaný na minuty“. A jeho rival Bohuslav Sobotka stejnou cestou odpovídá, že míní zalovit v regionech: „Máme zajímavý rezervoár v krajských radách, tam je prostor, kam s úspěchem sáhnout pro nové odborníky.“

Arno Fišera je přesvědčen, že jeho strana trpí personální nouzí jen zdánlivě a že otevřené debaty brněnského sjezdu dají do pohybu sílu, z níž se zrodí noví politici. „Jsme živá hmota, ta vždy někoho vygeneruje. Musí se najít někdo, kdo řekne například Škromachovi: Já to umím líp. Věřím, že se někdo takový najde,“ říká Fišera.

Mnohé o autentičnosti předsjezdových slibů napoví, zda se v obměněném stínovém kabinetu udrží lidé, jejichž „odborností“ je loajalita šéfovi a schopnost zajistit mu důležité vnitrostranické hlasy. U Sobotky se v té souvislosti skloňuje především jméno Davida Ratha a u Haška zase jde o kontroverzního šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského, známého uměním zajistit si z titulu funkce milionové odměny od společností vlastněných či spoluvlastněných Prahou. „Stínová vláda není těleso pro politické trafiky,“ popírá v SMS možnost kšeftů se stínovými křesly Michal Hašek. A i Bohuslav Sobotka týden před sjezdem obecně „vylučuje“, že by jeho kritéria na odbornost a pracovitost mohlo něco pokřivit.

Času dost

Hodnotit v předstihu výsledek brněnského klání mezi Sobotkou a Haškem samozřejmě nelze a k odhadu nepomůže ani počet jejich nominací z krajských organizací ČSSD – každý z nich nasbíral po sedmi. Oba slibují sociálním demokratům, že nebudou diktátory, otevřou stranu inspirativním nápadům a dovedou ji do čela příští vlády. Nejzřetelnějším rozdílem mezi oběma kandidáty je tak způsob, jakým to chtějí udělat. Ve stručnosti řečeno: Hašek bude otravovat vládě život o něco méně než Sobotka, který se naopak chystá „radikalizovat ČSSD vůči vládním návrhům“. Spor se vede o to, zda si má ČSSD už dnes začít podle Haškova receptu budovat koaliční potenciál, aby se s ní chtěl vůbec někdo z demokratických stran po dalších volbách bavit, nebo podle Sobotky neustupovat z radikální levicové politiky ani o píď a být slyšet při každé příležitosti. S rizikem, že by jí pak po volbách mohli zbýt jen komunisté, s nimiž by se ale Sobotka spojil, jak říká, jen pod podmínkou, že „by se reformovali“. „Koaliční potenciál se nezískává tak, že člověk málo kritizuje program vládních stran, ale tak, že vyhraje volby s takovou převahou, že si pak může mezi stranami vybírat,“ vysvětluje svou snovou koncepci Sobotka.

Ať už se ČSSD přikloní na stranu radikálnějšího Sobotky nebo pragmatičtějšího Haška, nemusí brněnský sjezd nakonec představit veřejnosti budoucího volebního lídra levice. ČSSD totiž do sněmovních voleb stihne ještě jedno vnitrostranické klání o předsednické místo, za dva roky má naplánován další volební sjezd. Politici z ČSSD se dnes tváří, že těsně před parlamentními volbami už by bylo nesmyslné měnit vedení a že o všechno se hraje teď, není ale vyloučeno, že se konečná bitva o možného nástupce Petra Nečase ve Strakově akademii svede v ČSSD opravdu až v roce 2013. „Tohle je totiž ve skutečnosti jen mistrovství světa, stranická olympiáda bude za dva roky,“ říká jeden z možných účastníků této olympiády. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].