Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Slovenská premiérka Iveta Radičová pronikla do hlavních evropských zpráv. V rozhovoru pro agenturu Reuters pravila, že bankrot Řecka je možný a Unie by si měla pro tento případ připravit pravidla. Slovensko podle premiérky nevidí problém v tom, aby se otevřelo jednání o změkčení podmínek pro irský záchranný úvěr. Slovensko dále nesouhlasí s tím, aby členské státy eurozóny s nižším ratingem než AAA zvýšily příspěvek do záchranného valu.

 Podle komentátora Lidových novin Daniela Kaisera je skvělé, že na pátečním summitu se Česko odmítlo více integrovat a na čemkoli participovat. Prý tím na rozdíl od Poláků prokazujeme odvahu a je dobře, že jsme se naučili říkat ne. Je to přesně naopak: odvahu bychom prokázali tím, kdybychom se jako Poláci chtěli stát součástí řešení evropských problémů. Když už jsme v Evropě ostudně proti všemu, bylo by místo řečí o odvaze dobré vědět proč: kdybychom měli doma pořádek jako Švýcaři, budiž. Vzhledem k tomu, že český chlív je v Evropě poměrně proslulý, bylo by když tak rozumnější si ho nejprve uklidit než se prohlásit za odpírače všeho.

V této souvislosti je zajímavé, jak se agilní klausohujeři typu Kaisera tváří, že jsou v českém diskurzu jakýmisi zajímavými disidenty. Je to bohužel naopak: v českém diskurzu jsou zastánci eura a evropské integrace neviditelní. I když by si Kaiser rád představoval opak, ve skutečnosti jsou jeho názory konvenční: nosí se zrovna jak na Hradě, tak v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].