Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

V říši nových milionářů

Pohled do světa druhé generace bohatých Čechů

O Karlu Janečkovi rozhodně nelze říct, že by si žil nějak nad poměry. Do jeho malostranské pracovny ho nevozí luxusní auto s řidičem, na ruce mu nevisí drahé hodinky a na večeře nelétá o víkendu tryskáčem do Londýna nebo Paříže.

V kanceláři, do níž většinou ráno chodí pěšky, je k zastižení v džínách a tričku a ani jinak viditelně nevybočuje. Přesto by ho osmdesát procent občanů téhle země automaticky zařadilo do škatulky „lump“, s nímž by si nepodali ruku.

Skoro nikdo z přísných soudců ovšem Karla Janečka a lidi mu podobné nezná a nic o nich neví. Odsudek je postavený na jediném: Janeček je boháč a ti si v Česku podle nedávno zveřejněného průzkumu prostě nakradli a nemohou hrát fér.

Třináctkrát víc

Raději dejme karty na stůl hned od začátku: sportovně vyhlížející pětatřicátník Janeček patří k živočišnému druhu známému pod jménem „dolarový milionář“. Právě tímhle spojením jsou celosvětově označováni lidé, kteří ve volných penězích disponují hotovostí aspoň jednoho milionu dolarů, tedy osmnácti milionů korun, což je uměle nastavená, ale obecně uznaná laťka, od níž lze člověka považovat za „boháče“.
Ve výskytu těchto osob zažívá Česko opravdový rozmach. Jestliže zde v roce 1990 bylo dolarových milionářů sotva několik stovek, dnes jich tu je podle propočtů mezinárodní finanční instituce Capgemini,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].