Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

První politická oběť krize

Irové vědí, kde sami udělali chybu,ale zlobí se na Evropu

Irský politický establishment napojený na stranu Fianna Fáil utrpěl o předminulém víkendu dramatickou volební porážku. Odcházející irská vláda se tak stala první výraznou politickou obětí světové krize.

V jiných zemích jako Řecko, Portugalsko, Španělsko, Německo či Francie zůstávají stejné vlády jako před krizí, a dokonce i dramatická výměna moci v Maďarsku loni na jaře měla s krizí jen volnou souvislost a odehrála by se i bez ní.

Druhou zajímavostí je, že irským parlamentním volbám kromě ekonomiky dominovala i evropská témata spojená s eurem (obě věci jsou samozřejmě úzce provázané), což je také trochu unikát. Volby totiž většinou rozhodují především domácí témata.

Na irské krizi a ekonomické situaci je nepříjemné, že sice už všichni vědí, co se stalo a kde se udělaly chyby, málokdo však tuší, jak dosáhnout toho, aby se něco změnilo oproti tomu, co vyjednala nebo musela vyjednat odcházející vláda.

Banku za euro

Finanční krize způsobila dvě věci: zhroucení cen realitního sektoru – nejprve na trhu bydlení a později i na trhu komerčních nemovitostí. A úprk investorů z rizika: zdroje a úvěry se začaly dramaticky zdražovat.

Pád cen nemovitostí dopadl na irský realitní boom plnou silou a lidé i firmy přestali splácet úvěry a hypotéky. Bankám se dramaticky prodražilo vnější (tedy jiné než depozitní) financování. Ukázalo se, jak nebezpečný je – podobně jako na Islandu – nafouklý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].