Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Výzkum podle Pernese

Tři hlasy pro Pavla Žáčka, tři pro Jiřího Pernese, jeden se zdržel. Tak dopadlo hlasování Rady Ústavu pro studium totalitních režimů o volbě nového šéfa této instituce. Plichtu vyřešilo nové tajné hlasování, ve kterém už dostal Jiří Pernes čtyři hlasy a od dubna se ujme vedení ústavu.

Pernes je historik Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, specialista na habsburskou monarchii, jihomoravský lídr politické strany Moravané, která „usiluje o obnovu moravské vlády na území Moravy“. Heslem Pernesovy kandidatury bylo „více výzkumu“. Jiří Pernes byl zřejmým kandidátem historiků, kteří už nějaký čas kritizují Žáčkův ústav za málo odborných publikací a vůbec nedostatečnou vědeckou práci. „Naše zadání pro začátek bylo otevřít minulost, zpřístupnit dokumenty,“ bránil se Žáček s tím, že řada mladých historiků jeho ústavu už rozpracovala hlubší studie. „Chce to jen čas,“ přesvědčoval Žáček radu, ta se však nakonec rozhodla, že už mu žádný neposkytne.

Zvolení Pernese bylo určitě překvapením. Sám budoucí šéf obviňoval radu ústavu, že „ušila podmínky výběrového řízení pro Žáčka, a že on tam bude jen do počtu“. Nové jmenování Žáčka by navíc bylo jen logickým vyústěním jeho dosavadní práce. Ústav je do značné míry jeho dítětem a podle expertů vděčí veřejnost Žáčkovi za to, že od svého vzniku v roce 2007 ústav zpřístupnil a digitalizoval statisíce dokumentů StB, ve kterých může listovat dnes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].