Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Začal rok tygra. Novým pražským arcibiskupem se stal Dominik Duka. Spojenecká koalice v Afghánistánu zahájila největší ofenzivu proti Tálibánu od roku 2001. Po mrazech přišlo teplo.
Samozřejmě je to problém, ale co s tím udělám? Nemůžu pro něj přece letět, odrazil šéf lidovců Cyril Svoboda mediální výtky proti dlouhé absenci svého poslance Libora Ambrozka, který si s vědeckou výpravou brněnských geologů „odskočil“ do Antarktidy, kde jej pak na týdny uvěznilo čekání na volné letadlo pro cestu zpět. Elektrárenské společnosti ČEZ a E.ON oznámily, že v zájmu prolomení limitů na těžbu uhlí už nepřipojí do sítě žádné solární elektrárny. Klesly nástupní platy. Statistikové spočítali, že místo očekávaného růstu přišel další hospodářský pád. Martina Sáblíková vyhrála na olympijských hrách ve Vancouveru zlatou medaili v rychlobruslení. Zatím sedm restaurací se zapojilo do sítě dodávající každý den neprodané obědy a minutky brněnským bezdomovcům. Češi začali šetřit.
Raduji se z občanského probuzení v hlavním městě, glosoval první český prezident Václav Havel skutečnost, že se před pražským magistrátem sešlo několik set lidí, kteří voláním „Béme, končíš“ dávali najevo svou nespokojenost se současným vedením Prahy. Včasným zákrokem zachránila Horská služba ČR skupinu dětí, které na školním výletě zabloudily cestou mezi Vysokým a Harcovským hřebenem v Jizerských horách. Do tuzemských hospod se vrátila malinovka. „Je populistická, šovinistická a vykazuje rasistické rysy,“ zdůvodnil Nejvyšší správní soud svůj verdikt, kterým zakázal Dělnickou stranu. Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů se místo Pavla Žáčka stal Jiří Pernes. Vědci odhalili, že královna Nefertiti nebyla matkou faraona Tutanchamona, jak se dosud myslelo. Po roční pauze opět udeřil neznámý travič psů v Třebíči a rozházel jedovaté návnady v tamním parku Borovina.
S žádným cizincem jsem se na toto téma nesetkal, určitě – tedy určitě… myslím… tedy jsem si tím skoro jistý, odpověděl advokát a někdejší premiér za ČSSD Stanislav Gross na výpověď dvou manažerů rakouské zbrojovky Steyr, kteří reportérovi MF Dnes vystupujícímu pod falešnou identitou podnikatele prozradili na skrytou kameru, že Steyr před časem prodal české armádě svoje drahé obrněnce Pandur protože uplatil tři politiky – Stanislava Grosse, Karla Kühnla a Martina Bartáka. Průzkum kvality českých vysokých škol odhalil, že tuzemským absolventům ekonomie chybí praxe, čerstvým právníkům zase etika. Klesla spotřeba cigaret. Agentury informovaly veřejnost, že za deset milionů liber je k mání studio Abbey Road. Pro braní úplatků byl zatčen starosta brněnské čtvrti Žabovřesky Aleš Kvapil (ODS). Vyšlo najevo, že lékaři nemocnice v Ivančicích zapomněli v břiše operované pacientky 30 centimetrů dlouhou špachtli; žena pak trpěla nesnesitelnými bolestmi, ale ivančický tým ji celých šest měsíců odmítal znovu prohlédnout a ordinoval jí pouze paralen na utišení „neurčitých problémů“.
Chtěli jsme zkusit něco nového a nepříliš známého, odpověděli členové kvarteta Pavla Haase na otázku novinářů „Proč po dvou CD s Janáčkem zrovna Prokofjev?“. Český důchodový systém se opět propadl do minusu. Zdeněk Svěrák vysoudil 200 tisíc korun odškodného za to, že firma Bauhaus použila ve své šest let staré reklamě část jeho písně Dej cihlu k cihle z pohádky Princové jsou na draka. Jako odvetu za loňské vyhoštění reportéra – ve skutečnosti však špiona – ruského listu Parlamentskaja gazeta z Prahy teď úřady neprodloužily vízum moskevskému zpravodaji České televize Josefu Pazderkovi. Výhrůžka bombovým atentátem přerušila bál krajské organizace TOP 09 v Olomouci. Noviny přinesly zprávu, že v Pákistánu byl zatčen skutečný šéf Tálibánu Abdul Ghání Baradar. Libye přestala z neznámých důvodů vydávat Čechům víza. Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo srovnat tuzemské alimenty na dítě do rozmezí 16 až 22 procent příjmu rodiče, který ho nevychovává. Firmy začaly na internet vyvěšovat jména dlužníků. Český herec Kryštof Hádek (27) se v Berlíně stal jednou z nových evropských Shooting Stars. Silničářům došla sůl. Ve Valdštejnské ulici v Praze se nonstop četl Mácha.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2010 pod titulkem Minulý týden