Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Postřehy z Knajpy

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Patřím mezi příznivce bílé stopy a už delší dobu mi vrtá hlavou jedna věc. Lidé se na horách chovají jinak než ve městě. Nejčastěji vyrážím do svých rodných Jizerek a téměř vždy se stavím na Knajpě. Na hřebeni hor se na občerstvení v této malé chatě zastaví řada lyžařů. Každý odloží lyže před chatou, aniž by se bál, že o ně přijde. Češi na sportovním vybavení nešetří, a když se vydaří počasí, stojí a leží kolem chaty vybavení v řádu stovek tisíc korun. Jak by to asi dopadlo na Václaváku?

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Chatař i mnohý lyžař vás pozdraví bodrým ahoj. Buřta si dáte za 25 korun, a když máte štěstí, dostanete k tomu müsli tyčinku zdarma. Žádná vysokohorská přirážka. Ani se mi nechce myslet na to, kolik stojí srovnatelná dávka energie ve městě ve fast foodu.

Naprostá většina lidí se ve stopě chová slušně vůči ostatním, ne jako řidiči prchající večer po práci z metropole do svých hnízd v některém ze satelitů.
Možná je to nadmořskou výškou, zimou, čerstvým vzduchem, sdílenou dřinou.

Proč si takových postřehů všímá ekonom? Jde o instituce. Nikoli ve smyslu budov, kde sídlí ten či onen úřad, ale jako soubor psaných i nepsaných, zákonných a etických pravidel fungování společnosti.

Česko začínala v oblasti ekonomických institucí po sametové revoluci téměř od nuly a diskontinuita institucí je jedním z největších břemen, která si po čtyřiceti letech socialismu stále neseme. Situace kolem veřejných zakázek, korupce, hulvátství ve vrcholné politice odrazující od účasti ve volbách. Nejde jen o jevy na hranici zákona (spor o zdravotnické poplatky) nebo za touto hranicí (úplatky, daňové úniky apod.), ale také o jemné předivo vztahů v celé společnosti. Právo a etika formují prostředí, v němž funguje ekonomika.

Pár členů NERV se na závěr svého působení vypravilo do Helsinek a jeden ze základních postřehů zněl: to, že skandinávské země prosperují, není zdaleka jen ropou v případě Norska či důrazem na inovace ve Švédsku a Finsku. Klíčovou roli hraje právě institucionální prostředí.

To se bohužel nedá snadno dovézt či předepsat. Současná česká vláda je oblíbená mimo jiné pro svou slušnost. Stálo by ovšem za pokus, kdyby všechny budoucí vlády této země jednaly nejen ve Strakově akademii, ale tu a tam také na Knajpě a dojely tam po svých bílou stopou. Skol!

Autor je hlavním analytikem Patria Finance.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2010 pod titulkem Postřehy z Knajpy