0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura12. 12. 20104 minuty

Romantické písně o mašinách

Moimir Papalescu přichází s dalším, tentokrát popovým projektem

Nejpracovitější postava české hudební scény Moimir Papalescu skládá muziku budoucnosti. Respektive budoucnosti, která už byla: tohle jsou totiž písně z časů, o nichž kdysi fantazírovala sci-fi Karla Zemana a H. G. Wellse, předvídali je němečtí Kraftwerk a děsily se jich filmy jako Scottův Vetřelec. Papaleskova slabost pro retrofuturistický zvuk je dostatečně známá už z převážně instrumentálního projektu Magnetik, ale až s Die alten Maschinen (Staré stroje) se mu teď podařilo dát zmíněnému nostalgickému konceptu přesvědčivou a ucelenou podobu. Našel totiž pro svou slabost silné spojence, které album staví na světovou úroveň.

Debut Die alten Maschinen vznikal ve spolupráci se zpěvákem Leonem Stevensonem, někdejším hlasem osmdesátkové kanadské popové kapely The Extras. A především se na něm podílel Gerald V. Casale, zakládající člen a hlavní stratég amerických Devo. Tato čtveřice z Akronu v Ohiu počátkem 70. let učinila nekompromisní řez za hippie naivitou, stála u zrodu stylu, jenž zcela změnil tvář populární hudby a později získal všeobjímající označení nová vlna.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Místo květin stroje

Výjimečnost Devo spočívala v tom, že členové kapely se přímo účastnili „pohřbu“ 60. let, za nějž bývá – vedle koncertu v Altamontu organizovaného Rolling Stones, při němž ochranka ubodala jednoho z fanoušků – považována protiválečná demonstrace na Kentské státní univerzitě v květnu 1970. Národní garda, která měla…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc