Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Nejhorší jsou levné potraviny

Evropa tloustne a my s ní. Za posledních dvacet let se podle čerstvé studie Evropské komise a OECD ve většině zemí EU zdvojnásobil počet obézních lidí. Češi jsou se sedmnácti procenty stále pod průměrem, čísla nás ovšem řadí do skupiny států, kde obezita roste nejrychleji. „Čeští rodiče i lékaři se ale naštěstí rizikem nadváhy začínají vážně zabývat,“ říká obezitoložka Marie Kunešová z pražského Endokrinologického ústavu.

Na Velkou Británii, kde je obézní čtvrtina populace, sice zatím nemáme, Brity však rychle dotahujeme. Není čas začít bít na poplach?

Musíme především rozlišovat nadváhu od skutečné obezity. To poslední celoevropské srovnání je trochu problematické, protože obezita se měří v různých státech odlišnými metodami. Je fakt, že u nás v posledních letech především obézních mužů podle statistik výrazně přibylo. Zajímavé ale je, že když sečtete počet lidí s nadváhou a obezitou (což je stav, kdy nadváha působí regulérní zdravotní problémy) dohromady, jsme na tom zhruba stejně jako v roce 1988. Muži podle toho neztloustli, ženy jsou dokonce štíhlejší. Takže znovu, co se obezity týče, tam je problém. V případě nadváhy jsme na tom lépe. V průměru netloustneme, zaznamenáváme však více extrémů.

Čím to je dané?

Dá se říct, že česká populace se rozděluje na dvě kategorie. Na ty vzdělanější a často i movitější, kteří mají větší zájem o své zdraví a hlídají si životní styl. Na druhé straně řada lidí využívá široké nabídky levných potravin, které i přes nízkou kvalitu konzumují ve velkém. Co se stravy týče, dříve homogenní populace se dnes mnohem více dělí na ty, kdo žijí ve srovnání s minulostí zdravěji, a na ty, kdo naopak žijí výrazně nezdravěji.

Ze studie vyplývá, že v Evropě jsou poměrně velké rozdíly. Zatímco v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].