Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Průšvihu vstříc

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Žádná politická strana nenavrhuje řešení, které by odpovídalo vážnosti problému veřejných financí

Ekonomové mají ještě v živé paměti gejzír velkorysosti poslanců, který vytryskl před volbami v roce 2006 a přispěl k nynějšímu problému s veřejnými financemi. Minulý týden nám poslanci ukázali, že toto cynické a nezodpovědné chování chtějí zavést jako pravidlo pro řízení ekonomiky země.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Je to zvláštní situace, kdy všechny politické strany veřejně přiznávají, že veřejné finance našeho státu jsou velký problém, ale přitom stav státní kasy nadále zhoršují. Tvrdohlavě totiž propagují jen svá „řešení“, odmítají však prakticky všechny recepty doporučené konkurencí.

Výsledkem toho je nejen napětí ve společnosti, ale i nejistota podnikatelů o budoucím směřování státu například v oblasti zdanění. Odtud je jen malý krok k úvaze o případném přesunu do ciziny nebo ke snížení ochoty podnikat vůbec.
Ale zpět k receptům politických stran. První rozdíl je v tempu snižování státního deficitu. Zde nejde jen o akademickou otázku. Tolerance vůči vysokým deficitům po delší dobu zvyšuje dvojí riziko: finanční trhy budou méně ochotny kupovat státní dluhopisy za příznivých podmínek a – což je podstatnější – státní rozpočet bude stále více zatížen splácením úroků z dluhu. Na tento stav není naše země (ani příjmová strana státního rozpočtu)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].